A început restaurarea Catedralei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” (Foto)

Au început lucrările de restaurare a Catedralei Ortodoxe „Adormirea Maici Domnului” din Satu Mare. Lucrările sunt finanțate din fonduri europene. Valoarea proiectului este de 3,7 milioane de lei. 

„Prin darul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preasfintitului Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în Joia Luminată, am început, prin fonduri europene, restaurarea Catedralei ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare. Mulțumesc, din suflet, echipei noastre de proiect, credincioșilor noștri și tuturor instituțiilor implicate. Îl rog pe Dumnezeu să ne ajute să ducem la bun sfârșit lucrul început. Să fie într-un ceas bun! Doamne ajută!”, este mesajul părintelui Cristian Boloș.

Catedrala din Satu Mare a fost ridicată între anii 1932-1937 după planurile arhitectului G. P. Liteanu din Bucureşti. Arhitectura ei este asemănătoare bisericilor din Oltenia şi Muntenia, îmbinând armonios stilul bizantin cu cel brâncovenesc.

Lăcașul de cult are o cupolă de 55 m înălţime, iar în cele patru colţuri turle. La intrare se găseşte un portal cu arcade sprijinite pe şase coloane.

În interior iconostasul din lemn de stejar are pe el şase icoane care au fost aduse din Basarabia: „Mântuitorul Hristos”; „Maica Domnului cu Pruncul”; „Înălţarea Domnului”; „Cina cea de taină”; „Adormirea Maicii Domnului” și „Pogorârea Sfântului Duh”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.