„Ziua Internațională a Rromilor” sărbătorită la Satu Mare

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale în colaborare cu Asociația Partida Rromilor Pro Europa- Sucursala Satu Mare, organizează un spectacol dedicat „Zilei Internaționale a Rromilor”, vineri 13 aprilie, de la ora 15.00. Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor.

În program vor evolua: Formația „Trandafirii Negri” din Satu Mare, grupul „Romane cerxenorră- Steluțe rrome” din Sărăuad, formația de dansuri din Negrești, Tiream, Pișcolt, Craidorolț și Tășnad.

Data de 8 aprilie a devenit „Ziua Internaţională a Rromilor” în anul 1971, la primul Congres Internaţional al Rromilor, desfăşurat la Londra. Tot atunci a fost adoptat şi imnul internaţional al rromilor, „Gelem, gelem” al solistei Olivera Vuco din filmul iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”.

Culoarea verde a drapelului sugereazǎ pǎmântul şi natura, albastrul sugerează cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte că rromii sunt originari din India, de unde au venit după un lung exod.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.