Trasee dificile la Luna Șes. Ce spun salvamontiștii (Foto)

Salvamontiștii informează iubitorii muntelui, care în minivacanța Sărbătorilor Pascale vor să parcurgă traseele din zona Luna-Șes-Vf. Pietroasa, să își aleagă cu grijă traseul, deoarece drumul forestier Brada a devenit impracticabil pe circa 150 de metri.

Ocolirea porțiunilor cu probleme este dificilă atât din cauza versantului abrupt, cât și a hățișului foarte des. Pentru a ajunge în vârf se poate urma traseul Cruce Roșie încă de jos, de la Borcut, sau tot de acolo pe traseul Cruce Albastră pînă la joncțiunea cu Triunghi Albastru, iar de acolo mai departe prin Poiana lui Boroș, evitînd astfel zonele cu noroi.

Pentru cei care vor să urce varianta directă dar mai grea, paralelă cu pârtia, pînă la pilonul 11 și de acolo pe sub linie direct în vîrf, salvamontiștii le recomandă parazăpezile (ultimii 400 m se parcurg printr-o zăpadă umedă care se rupe, făcând urcarea destul de anevoioasă).

Acest traseu nemarcat, traversează incinta șantierului domeniului schiabil, unde se lucrează intens la defrișarea părții superioare a viitoarei pârtii. Nu recomandăm urcarea în vârf pe această variantă!

De asemenea, mai trebuie știut că în munții înalți, la altitudini de peste 1500 m, se menține avertizarea pentru risc de avalanșă 4, pe o scară de 1 la 5 !!! „Colegii din Borșa ne-au comunicat un risc de avalanșă 5 pentru munții Rodnei, care sunt foarte încărcați cu zăpadă. Chiar dacă în Satu Mare vor fi peste 10 grade Celsius, în zona montană, pentru evitarea hipotermiei, recomandăm purtarea echipamentului de iarnă, vremea fiind foarte schimbătoare în această perioadă !”, recomandă salvamontiștii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.