Două focare de pestă porcină africană, anul trecut, în județ

Anul trecut, în județ, au fost declarate două focare de pestă porcină africană, a declarat directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța, în cadrul ședinței de astăzi, 2 martie a Colegiului Prefectural. Ședința a fost prezidată de prefectul Darius Filip.

În sinteză, la nivelul judeţului Satu Mare în anul 2017 au fost declarate două focare de pestă porcină africană cu şapte porcine moarte, ucise sau sacrificate.

Pentru prevenirea apariției și combaterii pestei porcine africane s-au întreprins măsuri de limitare a circulației porcinelor pe teritoriul județului Satu Mare, de interzicere totală a funcționării târgurilor, a aglomerărilor de animale, a expozițiilor de animale, a piețelor din județ.

Depistarea la timp a virusului pestei porcine este foarte importantă, drept urmare DSVSA a întreprins campanii de conştientizare şi informare în şcoli şi în rândul populaţiei. De asemenea a solicitat sprijinul tuturor instituţiilor abilitate pentru prevenirea pătrunderii virusului pestei porcine.

Nicolae Dumuţa a informat că restricţiile impuse de Comisia Europeană expiră în data 31 martie. În această perioadă DSVSA efectuează recoltarea probelor de sânge în zona de protecţie şi supraveghere urmând ca săptămâna următoare, după obţinerea rezultatelor, să stingă focarul.

Tot astăzi, membrii colegiului au adoptat o Hotărâre de colegiu prefectural pentru constituirea Comisiei mixte de control în piețele agroalimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, pentru siguranța cetățenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.