Ce le pregătește ANAF firmelor din România

Într-un proiect de ordin al președintelui ANAF, publicat pe site-ul instituției, se arată că începând din această vară, toate firmele din România trebuie să dețină doar case cu jurnal electronic.

Potrivit avocat.net, utilizatorii caselor de marcat cu jurnal electronic vor avea obligația de a transmite următoarele date, până la data de 20 a lunii pentru luna anterioară:

-datele din bonul fiscal;
-datele din raportul fiscal de închidere zilnică;
-informaţii referitoare la pornirea/oprirea aparatului de marcat electronic fiscal, încetarea funcţionării acestuia în urma unor evenimente de tipul lipsa curentului electric sau întreruperea conexiunii la internet, precum şi cu privire la repunerea în funcţiune/reconectarea aparatului.

În ceea ce privește transmiterea datelor, aceasta se va realiza în trei pași, astfel: fișierele XML, semnate folosind certificatul digital al aparatului de marcat electronic fiscal, vor fi exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern; prin intermediul programului de asistență pus la dispoziţie pe portalul ANAF, fișierele XML vor fi validate și atașate unui fișier PDF; fișierul PDF cu XML atașat, semnat cu certificat digital calificat, va fi comunicat organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Potrivit legii, de la 1 iunie 2018, marii contribuabili și contribuabilii mijlocii vor trebui să folosească numai aparate de marcat cu jurnal electronic. De la 1 august 2018, obligația se va aplica și contribuabililor mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.