Sătmăreanul Alexandru Darida, distins cu Premiul „Leonardo da Vinci”

 

Pictorul originar din Satu Mare, Alexandru Darida a fost distins cu Premiul „Leonardo da Vinci”. Gala de premiere a avut loc recent la Palatal Borghese din Florența.

Premiul Leonardo da Vinci se confera artiștilor contemporani care prin cariera lor dau dovadă de o prezență excepțională în expoziții internaționale, exprimându-se într-o manieră unică și personală. Ceremonia s-a încheiat cu o recepție în sălile opulente a palatului Borghese.

Născut la Satu Mare, Alexandru Darida a absolvit Institutul de Arte Frumoase din Bucureşti în 1978. În 1985 artistul a plecat în Italia, unde a urmat cursurile Academiei „Benedetti” din Roma, iar doi ani mai târziu (1987) Darida a emigrat în SUA, stabilindu-se la Chicago, unde şi-a continuat studiile la „American Academy of Art”, fiind marcat de arta profesorului Irving Shapiro.

Alexandru Darida a primit numeroase premii printre care: Premiul Internaţional pentru Pictură „Formello” – Roma; Premiul de Excelenţă la expoziţia de miniaturi multimedia din România; Premiul de Excelenţă al oraşului Chicago, etc.

Lucrările artistului se află în colecţiile unor prestigioase instituţii, precum: Powerhouse Museum şi Sydney Opera House (Sydney, Australai), Smithsonian Museum (Washington DC), Illinois State Museum şi la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti.

În prezent, artistul de origine sătmăreană este stabilit la Chicago, unde are atât propriul atelier cât şi o galerie de artă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.