Despăgubiri de 150.000 de lei pentru doi sătmăreni

Magistraţii Curţii de Apel Oradea au dispus despăgubirea localnicilor din Cămârzana, Nicolae Miculaş şi Ioan Traian Fazica, cu 100.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, ca daune morale pentru arestarea preventivă şi controlul judiciar din perioada 2013-2014.

Cei doi au fost suspectaţi de infracţiunea de evaziune fiscală, deţinerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate, sau marcate necorespunzător, peste limita de 10.000 de ţigarete. La finalul procesului au fost însă achitaţi, iar aceştia s-au întors împotriva Statului Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, cerând daune morale şi cheltuieli materiale.

Miculaş a pretins că în urma arestării de 2 luni şi apoi a controlului judiciar de un an şi 4 luni, nu a mai putut lucra în străinătate în construcţii, i-a rămas un teren agricol nelucrat şi i-a dispărut o turmă cu 200 de oi, nemaiavând resurse pentru creteşrea copilului nou născut.

Solutia pe scurt: Admite în parte acţiunea, obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 100.000 lei, daune morale, respinge restul pretenţiilor reclamantului, obligă pârâtul la plata sumei de 110 lei, cheltuieli de judecată.

Fazica la rândul său, cu aceleaşi măsuri preventive a susţinut că în urma acuzaţiilor de contrabandă părinţii l-au alungat de acasă, prietena l-a părăsit şi a fost nevoit să-şi caute locuinţă cu chirie. Nici Fazica nu a mai putut lucra în străinătate, fiind nevoit să trăiască din bani împrumutaţi de a prieteni.

Solutia pe scurt: Admite în parte acţiunea, obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 50.000 lei, daune morale, respinge restul pretenţiilor reclamantului, obligă pârâtul la plata sumei de 350 lei, cheltuieli de judecată.

Instanţa de judecată a respins plata cheltuielilor materiale pretinse, ca nedovedite, dar a admis achitarea daunelor morale.

Miculaş şi Fazica au fost achitaţi la Tribunalul Satu Mare încă din octombrie 2014.

Solutia pe scurt: Achită inculpaţii MN şi FTI de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de contranbandă. Dispune punerea de îndată în libertate a lui MN, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Achitarea celor doi a fost menţinută şi la Curtea de Apel Oradea, în februarie 2016, cu confiscarea maşinilor.

Sursa: www.muzicainstantelor.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.