Delegație sătmăreană la „Seara artelor” de la Cluj-Napoca

Joi, 8 februarie la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, a avut loc „Seara artelor”– ediţia a VI-a.

La acest eveniment au participat și o delegație sătmăreană formată din managerul Centrului de Creație, Robert Laszlo, consultantul artistic Pustai Gabriel dar si artiștii satmăreni: George Dan, Cristina Moldovan, Kiszner Eniko și Vasile Dragos.

La deschiderea evenimentului au fost prezenți: vicepreședintele Consiliului Judetean Cluj – Vakar Istvan, și ambasadorul Republicii Armenia – E.S. Dl Sergey Minasyan, alături de managerii instituțiilor de cultură invitate și artiștii care și-au expus lucrările.

Câteva date despre sătmărenii care au expus:

Cristina Moldovan, născută în 2 martie 1955 la Satu Mare, a absolvit Liceul de Artă Satu Mare (primii îndrumători fiindu-i Szodoray Parádi Hajnalka şi Ion Sasu), apoi a studiat Dreptul și a lucrat ca jurist la mai multe firme pânăla pensionarea din 2005. Din 2008 activează ca artist plastic în mai multe asociaţii de profil, deschizând expoziţii personale în Satu Mare şi participând la o mulţime de expoziţii colective şi tabere de creaţie.

George Dan s-a născut pe 14 februarie 1957, în județul Ilfov și locuiește la Satu Mare. De-a lungul carierei sale, între anii 1981-2010, a participat la numeroase expoziții și tabere de creație. Operele sale se găsesc în colecții particulare din România, Italia, Franța, Germania, Olanda, Canada, SUA. Pictorul abordează o mare varietate de tehnici: ulei, tempera, culorile acrilice, pastelul, fresca. A creat icoane, picturi, fresce care se regăsesc în instituții de prestigiu din județ: Capela ortodoxă din Odoreu, Mănăstirea Portărița, Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Satu Mare, iconostasul Bisericii ortodoxe din Păulești, icoane aflate la Castelul Károlyi din Carei.

Kiszner Eniko Antonela s-a născut pe 20 aprilie 1973 la Satu Mare. A urmat Liceul Industrial nr. 4 Satu Mare, și un curs de 2 ani de design vestimentar. Lucrează în mix art și technica quilling (arta rulării hârtiei). A expus la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Dragoş Vasile – sculptor în lemn, s-a născut în 10 februarie 1958 la Turţ. A urmat școala primară în comuna natală (1965-1973). A absolvit Liceul CFR Satu Mare (1973 – 1979). Este autodidact. A avut expoziţii la Satu Mare, Ardud, Carei, Tăşnad, Cluj Napoca, Fehérgyarmat, Tokaj, Téglás, Gheorgheni, Targu Mures, Debrecen.

De asemenea din județul Satu Mare a mai participat și Scoala de Arte cu lucrările cursanților care sunt înscrisi la clasa de pictură.

„Seara Artelor”, eveniment ajuns la cea de-a VI-a ediţie, unește toate centrele de cultură și școlile de arte din țară în anul Centenarului României, iar Şcoala de Arte Cluj, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Cluj, consfinţeşte proiectul său cultural-educaţional, lansat în anul 2013 sub semnul unirii şi reunirii.

Însă, o dată în plus, Centenarul Unirii a mobilizat şcolile de arte din întreaga ţară pentru a dovedi o solidaritate unică în lumea culturală a României: realizarea Calendarului Cultural al Şcolilor de Arte din România pe anul 2018. Centenarul României este prezent în cadrul „Serii Artelor” cu două secţiuni: „Proiectul 100”, demarat anul trecut şi care uneşte cultural şcolile de arte aflate la 100 de kilometri de Cluj-Napoca: Bistriţa, Zalău, Alba-Iulia şi Târgu-Mureş şi proiectul „Centenar”, în care sunt prezentate două expoziţii de artă: „Brăila – oraş istoric – 650 de ani de atestare documentară” (Şcoala de Arte „Vespasian Lungu” Brăila) şi expoziţia Şcolii de Arte Slatina, „Cojocărit şi ceramică neolitică”. De asemenea au fost prezente pentru prima dată la Cluj-Napoca Şcolile de Arte din Constanţa, Ploieşti şi Slatina, contribuţia acestora ridicând numărul expoziţiilor la numărul record de 39.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.