„Constelații românești tradiționale”, expoziție la Centrul de Creație

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare organizează joi 1 februarie de la ora 13.00, în Galeria de Artă a Centrului de Creație, expoziția itinerantă dedicată Anului European al Patrimoniului Cultural, „Constelații românești tradiționale” și „Semnele cerului”- expoziția de fotografie al lui Ilie Tudorel.

„Constelatii Românești Traditionale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare început în anul 2012 și îmbunătățit de la an la an. Intenția lor a fost aceea de a descoperi ceea ce au văzut strămoșii noștri pe cer, diferite de constelațiile oficiale. Pe parcursul documentării s-au consemnat 39 de constelații românești, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internațională.

Mai exact, sunt 88 de constelații recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se și în mitologia românească, iar 20 de constelații autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului.

Variantă mobilă a expoziției destinată itinerării a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt dispuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelații. Fiecare monitor este dotat cu căști pentru ascultarea poveștilor fără a-i deranja pe ceilalți vizitatori și un afiș printat ce conține informația existența pe acel monitor.

Expoziția de artă fotografică „Semnele Cerului” este un proiect fotografic aparținând artistului Ilie Tudorel care își propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din țară și din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradițională din România. Din cele mai vechi timpuri fascinația exercitată asupra omului de către aștrii de pe boltă cerească s-a materializat prin reprezentări sculpturale sau picturale sugestive prezente până azi în cadrul civilizației noastre rurale.
Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau a stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porți tradiționale de lemn din toate zonele României. Toate aceste simboluri dau frumusețe și un sens ascuns tuturor monumentelor de patrimoniu unde apăr. Simbolistica lor azi, uitată sau cunoscută doar de meșterii populari este prezentată astfel încât privitorul modern să înțeleagă ușor semnificația mesajului de peste milenii pe care strămoșii noștri au dorit să-l transmită.

Se cuvine deci să îl cunoaștem, să îl păstrăm și îl transmitem generațiilor viitoare!

Din vechime simbolurile strămoșilor sunt prezente peste tot în lume constituind un liant multicultural și un limbaj universal al meșterilor sau artizanilor derivând din însăși filosofia ancestrală a umanității. Azi această bogăție culturală tradițională este tot mai puțin înțeleasă și cunoscută suferind asemenea situației generale în care se află și patrimoniul nostru la confluența dintre trecut și viitor.

Proiectul fotografic „Semnele Cerului” atrage atenția asupra faptului că persistență în timp a simbolisticii astrale și sacre este azi în pericol de a dispărea în vâltoarea globalizării culturale. Aceste simboluri se pot pierde rapid în uitare iar odată cu ele și legătură noastră cu fundamentul civilizației umane.

Expoziția este o provocare pentru vizitatori, de a face o incursiune în lumea uimitoare a simbolisticii tradiționale și de a admiră talentul meșterilor populari din România. Doar așa putem prețui cu adevărat patrimoniul cultural, descoperind diversitatea și astfel se va iniția un dialog intercultural despre ce avem în comun noi europenii. Prezentarea expoziționala este formată din 46 fotografii de mari dimensiuni.

Expoziția este însoțită de expuneri și prelegeri cu digiporame susținute de autor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.