Sistem antigrindină la Satu Mare

Consilierii județeni au aprobat în ședința de azi, 26 ianuarie, contribuția proprie la un proiect transfrontalier România-Ungaria, prin care se vor înființa un număr de 40 de puncte de lansare a unor rachete antigrindină.

„Sistemul de lansări de rachete nu se poate utiliza cu traiectorii transfrontaliere, ca urmare județul Satu Mare a solicitat și a obținut un acord de susținere din partea AASNACP de a dezvolta un sistem propriu, complementar, ce se bazează pe tehnologia amplasării unor generatoare terestre în 40 de puncte ale județului. Acest sistem va fi identic cu cel dezvoltat pe teritoriul Ungariei, astfel în județul Satu Mare se vor îmbina soluțiile tehnice utilizate în cele două țări, un concept ce se înscrie în totalitate în realitățile fizico-geografice ale zonei de graniță”, se arată în proiect.

Amplasarea acestor puncte se va realiza în 40 de locații din județ, astfel încât acestea să formeze o rețea de densitate aproximativ omogenă.

Județul Satu Mare va avea rolul de partener lider al proiectului.

Pentru acest proiect a fost definit un buget de 1.998.558 de euro (inclusiv TVA), din care 0 lei valoare neeligibilă. Bugetul aferent județului Satu Mare este de 1.321.075 de euro, iar contribuția proprie a județului Satu Mare este de 2% din bugetul proiectului, adică 26.421,5 de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.