Lucrarea „Destinul în mentalitatea din Țara Oașului”, lansată la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană invită publicul sătmărean la evenimentul de lansare a lucrării „Destinul în mentalitatea din Țara Oașului”, apărută sub semnătura lui Ștefan Haiduc. Evenimentul se va derula în prezența autorului joi, 25 ianuarie, cu începere de la ora 14.00, la Sala Multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare și va fi susținut prin prelegerile rostite de Mihaela Grigorean, George Vulturescu, Ioan Nistor, Alexandru Zotta, Aurel Pop și alți invitați prezenți în sală, preocupați de fenomenul cultural.

Cartea a apărut în anul 2017 la Editura Citadela, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare, ca urmare a concursului de proiecte culturale organizat în a doua sesiune din acest an, în baza Legii Nr. 350 din 2005.

„În demersul meu, am urmărit să descifrez un anumit aspect din reflexele inepuizabile ale unei realități pregnante–Țara Oașului–și anume modalitatea în care omul tradițional și-a legat destinul, individualitatea de mediul său natural, de obiceiurile pământului și dimensiunile culturale care formează universul său material și spiritual.[…] Cercetarea se bazează pe o vastă, temeinică și dublă documentare: pe teren, notând, analizând și înțelegând ce am mai găsit din tezaurul transmis prin generații, păstrat în memoria timpului care ne poartă ființa; și în bibliotecă, studiind tot ce am găsit scris despre această zonă etnografică. Astfel încât lucrarea depășește cadrul strict al temei, înregistrând și alte aspecte colaterale, salvându-le timpului, erodării și dispariției. Unui destin implacabil”, mărturisește Ștefan Haiduc în textul argumentativ al lucrării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.