Crimă la UPU Satu Mare?

upu-satu-mare

E adevărat, titlul poate părea creația unui om în căutare de senzațional însă el reprezintă din păcate strigătul de durere al unei familii (încă una) care și-a pierdut noaptea trecută (25.11.2016) un membru la UPU Satu Mare. Povestea tragică a unui tânăr de doar 31 de ani din Satu Mare începe, se pare, să devină ceva obișnuit pentru oamenii cu probleme mai complicate care ajung la Unitatea de Primire a Urgențelor Satu Mare și pentru că ea a fost scrisă deja de cineva foarte apropiat de victimă (medic la rândul lui), n-o să ne arogăm meritele de a o fi scris-o noi și o să v-o spunem exact cum a scris-o acesta:

Duminică dimineața, ora 3.20. Patrula poliției descoperă pe strada Careiului în stația de autobus de lângă Mobipan un tânăr de 31 de ani întins pe trotuar. Avea o bicicleta sub el. Ce l-a lovit nu l-a mai lăsat să descalece, a fost fulgerător. Agenții de poliție constată imediat că tânărul este inconștient și anunță imediat serviciul de ambulanță. Agentul comunică starea de inconștiență anunțând că poate fi vorba despre etilism sau lovitură. Tănărul căzut începe să vomite și polițiștii îl întorc să nu se înece în propria-i voma. Mai apoi aceștia îi găsesc telefonul și având acces la agendă îi contactează familia.
După un interval nu prea scurt, ajunge și ambulanța. Relaxați și deranjați de încă un alcoolic anonim aflat în comă de beat. Într-un final, pacientul este urcat în ambulanță și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe Satu Mare.
De aici începe misterul…
După aproximativ 3 ore petrecute pe patul spitalului, pacientul este trimis acasă. Mama tânărului află de la o asistentă medicală că fiul ei a fost în comă alcoolică și este îndemnată să îl ducă acasă. Nu s-a eliberat nicio foaie de externare, nicio indicație medicală. Sărmana victimă era încă într-o stare deplorabilă, era confuz și amețit, avea pierderi de echilibru și senzații de vomă. Tipic consumului de alcool, nu?
DAR, pacientul a consumat toată noaptea doar 2 beri. Una de 500ml în intervalul 11-12 pm și alta pe la 2-3am de 330ml (confirmat de mai mulți martori). Așadar, varianta beției nu prea stă în picioare…
A 2-a zi, pacientul traiește un coșmar, apar dureri violente de cap, amețeli, vomă, stari de confuzie, lipsa capacitații motorii și într-un final cade leșinat de pe un scaun și se lovește încă o dată violent cu capul de perete. Soția speriată, cheamă ambulanța care de urgență îl transporta din nou la UPU. De această dată i se face un CT care relevă fractură craniană severă, contuzie cerebrală fronto-parietală, multiple hematoame intracraniene. Pentru că era agitat, medicul de gardă decide sedarea pentru a putea efectua examinarea CT. Doar că sedarea se pare că a fost supra dozată și pacientului îi scade concentrația de oxigen din sânge și este chemat medicul de la ATI. Acesta, justificat, evită riscul unei insuficiențe respiratorii care ar putea agrava starea pacientului și decide intubarea acestuia precum și inducerea unei come medicamentoase. Un coșmar, totul părea doar o mică problema și acum tânărul avea o situație incertă și semne agravante neurologice. În 48 de ore, creierul tânărului se inflamează atât de puternic încât apasă vasele de sânge și survine ireversibila moarte cerebrală.

Cam atât pe scurt. DAR, vreau să mă întorc la UPU cu câteva întrebări:

1. Ministerul Sănătății a publicat în Ian 2009 și intrat în vigoare în Feb 2009: Protocolul naţional de triaj al pacienţilor din structurile pentru primirea urgenţelor. http://lege5.ro/…/protocolul-national-de-triaj-al-pacientil…
Sunt eu tâmpit, sau pacientul se încadrează la nevelui I, cod roșu? Adică, era înconștient cu posibil traumatism cranio cerebral. Adică, orice student mediocru de la medicină sau poate și tanti Leana de la piață ar putea deduce că e vorba de afectare neurologică atunci când pacientul este: inconștient, vomită, are pierderi de echilibru, confuzie când ulterior începe să-și revină. Nu i s-a efectuat nicio radiografie, niciun CT deși protocolul impune foarte clar acest lucru! Omul avea creierii zdrobiți și medicul de gardă i-a efectuat analizele de rutină, hemoleucograma… E ca și cum la un pacient cu infarct i-ai indica să-și facă o radiografie dentară, să vezi dacă nu are carii… Apar aceste analize în protocol dar nu sunt suficiente! Se impunea și altceva! Întrebarea este: putea oare fi salvat în cazul în care se facea CT la prima internare (automat se evita și a 2-a lovitura la cap)? Mi-ar placea să-mi răspundă medicul de gardă din dimineța fatidică.

2. Paramedicii sau brancardierii de pe ambulanță s-au comportat inuman cu victima. Aceste lucruri sunt confirmate de polițistul care l-a gasit pe tânăr în aceea blestemată dimineață. Pot acum aceste javre să doarmă liniștiți?

3. Doamna Papici, v-ați uitat recent peste statistica nereușitelor de la UPU? Adică, nu sunteți îngrijorată că erorile medicale, indiferența și lipsa crasă de empatie pentru bolnavi face victime într-un ritm îngrijorător? Ați risca să vă internați familia la serviciul de urgență al instituției pe care o manageriați? Unde sunt formularele obligatorii de feedback și cele de reclamații de pe site? Vă feriți de ele? Oare cine e ironicul ăla care vă minte neîncetat că sunteți un manager bun al Spitalului Județean? ” scrie medicul Călin Culcean pe pagina sa de Facebook.

Din păcate, pacientul a decedat aseară (sâmbătă, 25 noiembrie), în jurul orei 23.20. Conform foii de observație, la prima internare pacientul a fost adus în stare de ebrietate cu pulsul, tensiunea și saturația normale. A fost ținut trei ore sub observație conform protocolului și a fost externat dimineața din UPU. În cazul ambelor internări au fost respectate toate protocoalele medicale care se impun în asemenea situații”, a declarat pentru Sătmăreanul Marcela Papici, managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.

Trebuie spus că la cea de-a doua internare, pacientul a ajuns la spital fiind dus de acasă, după ce, potrivit dr. Călin Culcean, acesta s-a simțit rău, a leșinat și a căzut de pe scaun, lovindu-se cu capul de perete.

E strigător la cer și ar mai fi  foarte multe de spus, având în vedere faptul că nu este primul caz de acest gen întâmplat în ultimul an la Satu Mare, dar o să ne rezumăm la o singură întrebare, lăsându-vă pe dumneavoastră cititorii să le puneți pe celelalte, CE MAI TREBUIE  SĂ SE ÎNTÎMPLE LA UPU SATU MARE PÂNĂ SĂ FACĂ CINEVA TOTUȘI CEVA?

14 Comentarii la "Crimă la UPU Satu Mare?"

  1. Pingback: Satu Mare se trezește. Vezi cum s-a desfășurat protestul împotriva situației grave de la UPU Satu Mare (foto si video) | Satmareanul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.