Vezi ce măsuri a luat Iustin Sigheteanul împotriva părintelui Emanuel Oros

Emanuel Oros

Părintele Emanuel Oros din cadrul Parohiei Mesteacă, preotul cercetat alături de alți doi slujitori ai bisericii din județul Satu Mare în cazul furtului unor moaște de la o mănăstire din Grecia a fost convocat joi, 21 ianuarie la Centrul Eparhial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Pe lângă infracțiunea de furt, preotului Oros „i se impută mai multe nereguli referitoare la armonia vieţii de familie, la săvârşirea unor exorcisme în exces asupra bolnavilor atunci când nu s-ar impune din punct de vedrere al rânduielilor bisericeşti şi mai ales întemeierea unui aşezământ comunitar mixt fără un statut aprobat şi fără binecuvântarea ierarhului locului, în care vieţuiesc în mod ciudat mai multe persoane civile (fete şi bărbaţi), unde au fost depuse mai multe Sfinte Moaşte şi oseminte”, se arată într-un document dat publicității de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.

Astfel, părintele Emanuel Oros a fost chemat să dea expicaţii în faţa arhiereului vicar al Episcopiei, Iustin Sigheteanul, şi în prezenţa a trei membri ai Permanenţei Eparhiale.

În continuare vă prezentăm măsurile luate de Iustin Sigheteanul în cazul preotului din Mesteacăn:

„În urma discuţiilor, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul i-a dat în ascultare următoarele sarcini:

-Predarea Sfintelor Moaşte deţinute şi a osemintelor mărturisitorilor de la Aiud cu documentele însoţitoare de autentificare sau deţinere către Centrul Eparhial. Autenticitatea Sfintelor Moaşte va fi verificată de o Comisie a Centrului Eparhial, iar Episcopul va hotărî asupra autenticităţii lor şi a locului unde acestea vor fi aşezate spre închinare. Osemintele mărturisitorilor din temniţa de la Aiud vor fi retrocedate deţinătorului legal al acestui Patrimoniu Naţional cu documente însoţitoare, care este Capela Penitenciarului Aiud.

-Îndrumarea şi sfătuirea de către părintele Emanuel a persoanelor care se găsesc în locaţia de la pădurea – Prilog Vii, să se întoarcă în familiile lor, pentru a restabili relaţia firească cu părinţii şi rudeniile, sau, după caz, îndrumarea lor să intre într-o mănăstire canonică de călugări sau călugăriţe din Patriarhia Română.

-Transformarea locaţiei de la pădurea – Prilog Vii în Aşezământ Social- Filantropic pentru ocrotirea bătrânilor, sub patronajul şi purtarea de grijă a Episcopiei, cu respectarea prevederilor statutare şi bisericeşti în domeniu.

Termenul de aducere la îndeplinire a celor 3 puncte este 1 martie 2016.

-De respectarea cu corectitudine, sfinţenie şi sinceritate a acestor trei condiţii depinde viitorul părintelui Emanuel Oros ca păstor de suflete în caliatea de preot (în Parohia Mesteacăn), sub îndrumarea şi ascultarea episcopului locului în lumina canoanelor şi Statutului Bisericii Ortodoxe Române sau continuarea procedurilor Consistoriului Eparhial până la sentinţa finală”.

Vă reamintim că la începutul lunii octombrie 2015 trei preoți din județul Satu Mare: Marius Borhidan (Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș), Emanuel Oros (Parohia Mesteacăn) și Daniel Popa (Aliceni) au fost arestați de autoritățile elene, aceștia fiind acuzați că ar fi furat mâna Sfântului Haralambie de la Mănăstirea „Mega Spileo”, aflată la 10 km de orașul grecesc Kalavrita.

Incidentul s-a petrecut în perioada în care cei trei preoți au fost împreună cu alte câteva zeci de persoane, în pelerinaj la mai multe mănăstiri din Grecia.
Pentru mai multe informații cu privire la acest caz dați click pe următoarele link-uri:

http://www.satmareanul.net/2015/10/08/preoti-din-satu-mare-arestati-in-grecia-au-furat-mana-unui-sfant/

http://www.satmareanul.net/2015/10/09/exclusiv-care-este-adevarul-in-cazul-furtului-moastelor-sfantului-haralambie/

http://www.satmareanul.net/2015/10/09/preotii-arestati-in-grecia-aveau-asupra-lor-osemintele-unor-martiri-de-la-aiud/

5 Comentarii la "Vezi ce măsuri a luat Iustin Sigheteanul împotriva părintelui Emanuel Oros"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.