Un polițist din Satu Mare învinge sistemul. Avansările din ultimii 4 ani în Poliție s-au făcut ilegal

Cosmin Andreica1

Curtea Constituționale a României (CCR) a declarat marți, 13 octombrie, neconstituțională evaluarea polițistului prin ordin de ministru, așa cum este reglementată în Statutul Polițistului, începând din anul 2011.

Această decizie a fost luată după ce polițistul sătmărean Cosmin Andreica, reprezentantul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), a ridicat excepția de neconstiuționalitate prevăzută la articolul 26, alineatul 3 din Statutul Polițistului.

Articolul la care se face referire a fost legiferat în anul 2011, la propunerea lui Traian Igaș, la acea vreme ministrul Afacerilor Interne. În urma acestei decizii, reprezentanții SNAP susțin că toate numirile din ultimii patru ani s-au făcut ilegal.

După publicarea deciziei în Monitorul Oficial, reprezentanții MAI spun că vor „întreprinde demersurile necesare în sensul respectării deciziei CCR”.

Efectele acestei decizii sunt stoparea avansărilor în grad și numirile în funcții, care au la bază o evaluare profesională. Acest lucru se va întâmpla, însă, după comunicarea motivației CCR și apariția în Monitorul Oficial.

Șeful IPJ Satu Mare, Florentin Vlad ne-a declarat că „nu vreau să fac niciun comentariu. Încă nu am primit motivarea Curții”.

În continuare vă prezentăm comunicatul de presă al Curții Constituționale a României:

„În ziua de 13 octombrie 2015, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 26 alin.(3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora „Metodologia privind evaluarea poliţistului se stabileşte prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor”. În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 26 alin. (3) din Legea nr.
360/2002, cu modificările şi completările ulterioare, sunt neconstituţionale. Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea a reţinut că, în esenţa sa, evaluarea activităţii şi conduitei poliţistului – funcţionar public civil cu statut special -, ţine de exercitarea raportului de serviciu şi, în unele cazuri, de încetarea acestui raport, aşadar vizează statutul poliţistului, şi prin urmare, trebuie reglementată, potrivit art. 73 alin. (3) lit. j) din Constituție, prin lege organică. Mai mult, prin delegarea reglementării acestor aspecte importante ministrului de resort se încalcă art. 1 alin. (4) din Constituţie referitor la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi art. 1 alin. (5) din Constituţie în componenta sa referitoare la previzibilitatea legii. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a contencios administrativ şi fiscal. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale”.

Agentul de poliție Cosmin Andreica a atras în mai multe rânduri atenția asupra avansărilor ilegale care se fac în cadrul Poliției. Pentru mai multe detalii cu privire la acest subiect dați click pe următorul link:

http://www.satmareanul.net/2014/03/25/snap-la-satu-mare-avansarile-sunt-facute-cu-dedicatie/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.