Trei comune din județul Satu Mare, în pragul falimentului

primarii1

primarii2

primarii3

Trei comune din județul Satu Mare – Apa, Micula și Socond – sunt la un pas de a pierde proiectele europene din cauza nefinalizării acestora la termen. Pentru a găsi o soluție și a ieși din acest impas, prefectul Eugeniu Avram a convocat o ședință la care au participat reprezentanții celor trei comune, constructorul, proiectanții, reprezentanți ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), etc.

Întâlnirea a avut loc azi, 3 septembrie, în sala mică de ședințe a Palatului Administrativ. În joc sunt aproximativ 2,5 milioane de euro, dar și riscul de a băga în insolvență cele trei primării.

Este vorba despre lucrări de modernizare derulate la instituții de învățământ, proiecte de canalizări, alimentare cu apă, etc., în localitățile Apa, Micula și Socond, realizate de SC Dominium SRL, firmă care a între timp a intrat în insolvență, moment în care au început toate problemele.

„Cineva trebuie să fie răspunzător pentru tot ce s-a întâmplat până acum, vreau să ştiu clar cauzele. Dacă sunt probleme de natură subiectivă sunt decis să sesizez autorităţile abilitate”, a declarat prefectul.

Potrivit reprezentanților celor trei primării, lucrările sunt realizate în proporție de peste 90%, însă fiecare aruncă cu acuzații în curtea celuilalt. Spre exemplu, viceprimarul din Micula susține că ar fi lucrări ascunse pe care el nu este dispus să le plătească fără o expertiză. Cu toate acestea nu prea mai este timp pentru expertiză deoarece expiră contractul de lucrări, iar în câteva săptămâni este și ultimul termen pentru depunerea deconturilor. Mai mult decât atât, viceprimarul din Micula spune că nu are încredere în dirigintele de șantier, iar firma executantă dă vina pe primărie că nu ar fi plătit niște datorii care, până la urmă, i-ar fi ajutat și pe ei să iasă la liman.

Potrivit proprietarului firmei Dominium, Szilagyi Ferenc, au fost niște diferențe între lucrările proiectate și situația din teren. Acesta a dat exemplul comunei Micula, unde de la proiectul inițial de 9 milioane de lei care a fost licitat, după reevaluarea proiectului s-a ajuns la 16 milioane de lei. Acesta mai spune că nu și-a luat banii pentru lucrările suplimentare, în consecință creditorii au solicitat intrarea firmei în insolvență.

Vicele din Micula spune că suma pentru care nu este sigur dacă s-au executat sau nu lucrările este de aproximativ 400.000 de lei. „Sunt bani mulți. La anul vine campania electorală, mă interesează și pe mine, de banii ăia pot să fac un drum, să fac una alta”, spune viceprimarul din Micula.

Întâlnirea nu a limpezit prea mult apele. Disperat, prefectul a declarat că „vreau să știu că s-a lucrat corect, altfel, nu voi ezita să sesizez pe cine trebuie sesizat”.

Este vorba despre lucrări de modernizare a unor instituții de învățământ, rețelelor de apă-canal, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.