Dr. Laura Bota: „Statul trebuie să ia măsuri concrete pentru ca românii să nu fie îmbolnăviţi de viitorii refugiaţi”

laura 3 septembrie

Personal, sunt sceptică cu privire la primirea unui număr important, de câteva mii de oameni, de refugiaţi care să rămână pe teritoriul ţării noastre.

Pe de o parte, sunt sigură că România nu este pregătită instituţional, logistic şi chiar strategic, pentru a suporta apariţia în mijlocul românilor a mii de străini. Pe de altă parte, fiind vorba despre o premieră, statul român va trebui să facă faţă ulterior şi integrării acestor oameni, posesori ai unor tradiţii şi culturi absolut necunoscute nouă, dar şi al unui stil de viaţă total diferit de al nostru.

În opinia mea, imigranţii care vor ajunge pe teritoriul României pot constitui un pericol iminent pentru starea de sănătate a populaţiei. Oricum, după cum am mai relevat în recentele mele intervenţii publice, românii ocupă ultimele locuri din Uniunea Europeană, atât la capitolul stării de sănătate, cât şi la cel al speranţei de viaţă. În aceste condiţii, apariţia în proximitatea cetăţenilor români a unor imigranţi veniţi din ţările arabe trebuie atent analizată, mai ales din punctul de vedere al sănătăţii viitorilor refugiaţi.

Pe această cale, fac un apel public la instituţiile abilitate ale statului, respectiv Ministerul Sănătăţii şi structurile sale din teritoriu, să procedeze la un control riguros al viitorilor imigranţi ce vor fi repartizaţi României în conformitate cu tratatele internaţionale încheiate la nivelul Uniunii Europene. Consider că nu putem risca apariţia unor focare sau chiar epidemii de boli grave sau rare în România, din cauza faptului că refugiaţii ar putea fi cantonaţi şi integraţi în societatea noastră fără a fi examinaţi din punct de vedere medical. Trebuie să fim foarte atenţi la acest aspect, deoarece imigranţii vin din zone diferite, iar în majoritatea acestora unele boli înregistrează un indice crescut şi o răspândire pe suprafeţe mari, precum poliomelita în zona Siriei. În aceste condiţii, cred că trebuie să avem grijă în primul rând de starea sănătăţii românilor, iar prima condiţie necesar a fi îndeplinită în acest sens este verificarea amănunţită a sănătăţii viitorilor noştri conlocuitori.

Dr. Laura Diana Bota

Colegiul Medicilor Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.