Dictatul de la Viena – 75 de ani

dictatul

Instituția Prefectului Județului Satu Mare, Județul Satu Mare, Consiliul Județean, Primăria Municipiului Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană Satu Mare, Arhivele Naționale Satu Mare, Asociația Județeană Satu Mare a Refugiaților, Expulzaților și Deportaților din Ardealul de Nord în urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940, Comunitatea Evreilor Sătmăreni, Asociația Civică „Tempora” Satu Mare și Societatea Cultural Patriotică ”Avram Iancu„ filiala Satu Mare organizează simpozionul: „DICTATUL DE LA VIENA – 75 DE ANI”.

Simpozionul va avea loc în data de 4 septembrie 2015, ora 13.00 în sala Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare.
Evenimentul cuprinde comunicăriile științifice susținute de invitații de onoare, după cum urmează: dr. Ioan Lăcătușu, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, – „Reverberații și valorizări contemporane privind Dictatul de la Viena, reflectate în mass-media din Transilvania”; prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovacs, Universitatea Babeș Bolyai/Academia Română – „Evreii din Transilvania după arbitrajul de la Viena (1940-1944)”, iar prof. Vasile Stancu, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, – „Principalele concluzii în urma cercetărilor întreprinse de Centrul European de Studii Covasna – Harghita, referitoare la Dictatul de la Viena și consecințele sale asupra populației românești din Transilvania de Nord”. Totodată, în cadru festiv se va proiecta filmul documentar „A fost odată în Transilvania” și se va putea vizita o expoziție foto-documentară.

Au confirmat prezența și luarea de cuvânt domnii profesor Ioan Corneanu, președintele Asociaţiei Judeţene Satu Mare, a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940 și procurorul Ioan Bâtea, președintele de onoare al Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”.

Dictatul de la Viena (cunoscut și ca „al doilea arbitraj de la Viena”) a fost un act internațional încheiat la 30 august 1940, prin care România era silită să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei (43.492 kilometri pătrați), în favoarea Ungariei horthyste. Acest act a fost impus de Germania nazistă și Italia fascistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub titlul de „arbitraj”. România pierdea o populație de 2.667.000 locuitori, din care 50,2% erau români, 37,1% maghiari și secui, restul alte naționalități.

„Cine nu îşi cunoaşte trecutul, va fi condamnat să-l repete” (Goethe)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.