Lansare de carte: „Despre Arta Păpușarilor Români. Dialoguri cu Maeștrii Scenei”

carte

Marți, 1 septembrie, de la ora 17.00, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Satu Mare în colaborare cu Muzeul Județean, organizează lansarea de carte „Despre Arta Păpușarilor Români. Dialoguri cu Maeștrii Scenei” de Toma Hogea. Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Artă.

Actor, regizor, lector universitar și autor a unor lucrări de specialitate, cea mai importantă fiind „Istoria Teatrului de Animație din România”, dr. Toma Hogea are o carieră de aproape 40 de ani, sute de roluri și nenumărate spectacole regizate cu studenți sau în teatre profesioniste. Actor de film, scenarist al emisiunilor pentru copii la Radio Trinitas Iași și zeci de imprimări la TVR Iași, ca actor.

„Despre Arta Păpușarilor Români. Dialoguri cu Maeștrii Scenei” este o lucrare de specialitate, unică în România, compusă din cinci volume care reflectă munca, creațiile și istoria fiecărui Teatru de Păpuși (de animație) din România.

Lucrarea cuprinde multe pagini – in memoriam – despre marile valori artistice care au existat și care au adus la lumina rampei nenumărate creații memorabile, adevărate bijuterii păpușărești și peste care, din nefericire, s-a așternut „praful” uitării …!

În finalul lucrării (volumul V) există un capitol dedicat celor două teatre din Republica Moldova – Teatrul Republican „Licurici” și Teatrul „Guguță”, din dorința de a-i integra, și pe actorii păpușari moldoveni în istoria păpușarilor români.

Lucrarea este și va rămâne un material nu numai istoric, ci o lucrare „vie” în care interviurile emoționante, pline de adevăr și sensibilitate ale maeștrilor păpușari reflectă viața, trăirile, succesele și insuccesele actorilor, emoțiile acestora și, de ce nu, viața lor privată.

Regăsim aici date importante, unice, referitoare la începuturile teatrului de păpuși românesc cu greutățile și frumusețea acelor ani, dar mai ales se resimte în fiecare cuvânt rostit, emoția actorului păpușar retrăind, fiecare dintre intervievați, emoțiile scenei de odinioară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.