Barza neagră din Satu Mare și-a început migrația

barza1

barza2

barza3

Barza neagră, căreia specialiștii Societății Carpatine Ardelene (SCA) Satu Mare în luna iunie i-au montat transmițător satelitar, a început lunga sa migrație spre locurile de iernare din Africa. Pasărea la început a zburat de-a lungul Someșului, după care a traversat Câmpia Transilvaniei spre sud. După câteva popasuri lângă Târgu Mureș și Brașov, astăzi, 24 august s-a oprit în lunca Dunării, aproape de Cernavodă.

Munca a fost începută în iarna anului 2014 în stejăretele bătrâne ale Ariilor Protejate Râul Tur, unde specialiștii ariilor protejate, ajutați de aproape 20 de voluntari, au reușit să identifice mai multe cuiburi de barză neagră. Vara una dintre păsările adulte din aceste cuiburi a fost capturată și eliberată, având montată pe spate un aparat micuț de poziționare satelitară (GPS) cu transmițător. Este prima barză neagră din România dotată cu transmițător satelitar.

Directorul SCA Satu Mare, Mark Nagy Janos a declarat că „una dintre obiectivele proiectului este identificarea valorilor naturale ale pajiștilor din ariile protejate. Barza este o specie umbrelă, a cărei cercetare ne ajută la cartarea celor mai valoroase habitate de pajiște, iar concentrând măsurile de conservare pe aceste teritorii putem asigura protecția pentru celelalte specii protejate. În cadrul proiectului am montat transmițătoare cu GPS pe o barză neagră și o barză albă, iar anul viitor dorim să montăm pe încă o barză neagră.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.