Protejați-vă bunurile personale atunci când vă recreați !

politisti

În sezonului estival, activităţile specifice de relaxare, ieşirile la iarbă verde, vizitele la piscine şi ştranduri, pescuit, etc. sunt la ordinea zilei.

Poliţia vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale pentru a nu fi prejudiciaţi şi să

– Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care v-aţi lăsat obiectele personale !

– Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv !

– Nu vă lăsaţi obiectele de valoare (bijuterii, portmonee, telefoane mobile) la vedere pe plajă !

– Nu uitaţi că există indivizi care speculează orice neatenţie din partea dumneavoastră !

– Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de o vacanţă minunată, feriţi de evenimente nu tocmai plăcute !

În stațiune:

– Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi !

– Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră ! Este indicat să aveţi în portmoneu doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente !

– Păstraţi portmoneul/geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!

– Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card ! Dacă va fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru !

-Nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/ camere de fotografiat/ filmat etc.). Câteva momente de neatenţie sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă !

– Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele, în seiful hotelului ! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente !

– Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise ! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor !

– Închideţi ușile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate) !

Recomandări preventive adresate părinților:

-Asiguraţi-vă că ştiu copiii să îşi spună numele complet, adresa şi numărul de telefon, în cazul în care se rătăcesc, pentru a putea să solicite ajutor;

-Stabiliţi cu copiii să anunţe dacă întârzie acasă şi să nu se îndepărteze de dvs., învăţaţi-i ca, atunci când sunt singuri, să nu se aproprie de lacuri, râuri, canale, piscine, să nu se joace sau să se plimbe departe de părinţi sau rude;

-Atunci când sunteţi în vacanţă cu copilul nu-l lăsaţi să se joace nesupravegheat, mai ales în locurile aglomerate, învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;

-Nu-l trimiteţi singur după cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte, asiguraţi-vă că ştie adresa sau numele hotelului în care staţi, învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce de unul singur să-şi găsească părinţii. Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau un adult. Asiguraţi-vă că spune întotdeauna „NU” persoanelor care, sub diferite pretexte, i-ar cere să-l însoţească.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.