Teatru de păpuși pentru copii: Vitéz László, Mielul Baltazar și ceilalți

barany-Boldizsar

Bubajos-lakat

Kormos-keppel

Matyas-kiraly

În cadrul „Zilelor Maghiare Partium” care va avea loc în perioada 17-24 august, un loc aparte îl ocupă totdeauna copii, astfel, pe lângă evenimentele organizate în Grădina Romei, micii participanți sunt invitați, zi de zi, și la câte un spectacol de păpuși.

Ca spectatori, copiii înșiși dau viață obiectelor neînsuflețite, participă activ, cu tot sufletul la spectacol. Pentru ei teatrul de păpuși este un mediu familiar încoronat cu forme, culori și sunete prezentându-le eroi, adevăruri generale, norme morale.

În prima zi a „Zilelor Maghiare Partium”, pe 17 august, ora 11.00, în sala amfiteatru a Casei de Cultură de Sindicatelor, micii iubitori de teatru sunt așteptați la spectacolul „Mielul Baltazar”.

Marți, 18 august, Teatrul de Păpuși „Bóbita” din Pécs (Ungaria) aduce la Satu Mare povestea băiatului foarte, foarte sărac, însă foarte deștept, atât de deștept încât reușește să îl ducă de nas pe însuși dracul. Viața băiatului ia întorsătorsătură bună, cucerește chiar și mâna fiicei împăratului, dar dracuʼ nu doarme niciodată!

Tot Teatrul de Păpuși „Bóbita” din Pécs îi așteaptă pe copii și pe data de 19 august. Oare ce cadou ar putea fi mai potrivit unei bunici ce adoră cafeaua și muzica bună decât un filtru de cafea muzical.

Pe 20 august, povestea interactivă în limba maghiară și engleză a Domnului Turtă Dulce îi va amuza pe micii spectatori în prezentarea lui Danny Bain, membrul Teatrului de Păpuși Kabóca din Veszprém.

Vineri, 21 august, urmează o nouă poveste a lui Danny despre un băiatul ce locuiește pe copac, de data aceasta însoțită cu ritmuri africane. Danny Bain venise direct din Statele Unite ale Americii ca să povestească această întâmplare cu acompaniament musical special.

Sâmbătă dimineață, începând cu ora 11.15, în Grădina Romei se desfășoară comedia de târg pe catalige a Teatrului de Păpuși „Vaga Banda Bábszínház”. Concomitent se va desfășura spectacolul „Față neagră de tăciune” al Trupei Lilliput al Teatrului Szigligeti din Oradea. Urmează apoi, de la ora 12.15 Compania Comică „Keljfeljancsi” din Cluj care prezintă o poveste tradițională a lui Benedek Elek.

Pe 24 august, Vitéz László, ar visa la tacăniță de cartofi, dacă ar fi lăsat în pace. În spațiul mic al spectacolului este creată o atmosferă autentică de târg care ne răpește înapoi în timp pe vremea stăpânirii turcești. Toată lumea vrea să îl alunge pe eroul nostru, însă acesta nu se dă bătut și, cu mare istețime, reușește să îi pedepsească pe dușmani.

Prețul unui bilet de intrare la spectacolele de teatru de păpuși este 1 leu, iar suma adunată va fi oferită tratamentului de recuperare a fetiței surdo-mute în vârstă de trei ani, originară din Satu Mare, Hudák Hanna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.