Criză fără precedent de apă potabilă în Negrești-Oaș

Apa Negresti

Dan Stegerean

Seceta și canicula prelungită din ultima perioadă au dus la o situație extrem de dificilă la Negrești-Oaș, acolo unde o bună parte a populației nu are apă potabilă la robinete. Pentru a găsi soluții, prefectul Eugeniu Avram a convocat azi, 13 august ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), întâlnire la care au participat și primarii din Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, dar și edilul din Certeze, Petru Ciocan.

Potrivit celor declarate de primarul Aurelia Fedorca, aproximativ 70% din populația orașului pe care o administrează stau din luna iulie fără apă, ceea ce trezește multe nemulțumiri din partea cetățenilor. Potrivit edilului cea mai mare cantitate de apă se folosește în păstrăvăriile, gazoanele mari, grădinile luxoase și în piscinele certezenilor. Mai mult decât atât, cei din Certeze folosesc apa în mod ilegal, fără să fie contorizată.

„În aceste zile trecem printr-o situație dramatică. Ne confruntăm cu o secetă fără precedent în istoria recentă a orașului nostru și cu o perioadă prelungită de caniculă. Problema este serioasă, am apă în captare dar nu am în stație, păi cred că acolo este cheia de rezolvare atât pe teritoriul meu, cât și pe teritoriul Certezei. Știm care sunt consumatorii mari cu subiect și predicat, probleme sunt în păstrăvării, în gazoanele mari, grădinile luxoase, piscine. Acolo sunt problemele, suntem prea responsabili, să vorbim cu subiect și predicat. Eu trimit om de la Primărie, Apaserv trimite om în control, dar s-a ajuns că se amenință cu moartea. Deci nu este o glumă, te amenință cu moartea exact acolo unde se știe că este consumul mare”, spune Fedorca.

Prezent la ședința de azi, directorul SC Apaserv SA, Dan Stegerean spune că pentru alimentarea cu apă a orașului Negrești-Oaș se folosește o captare de suprafață. Apa care intră în rețea trece prin comuna Certeze unde consumul este exagerat. Se pare că locuitorii din comuna Certeze folosesc apa în mod abuziv în piscine, pentru a-și spăla mașinile și pentru udarea gazonului. Potrivit șefului Apaserv acesta este motivul pentru care există o diferență de debit între cel măsurat la locul de captare și cel care intră în uzina de apă din Negrești.

Una peste alta, mai mult de jumătate din debit se pierde în Certeze. Pentru a preveni folosirea abuzivă (necontorizată) a apei în Certeze, Stegearean a cerut intervenția forțelor de ordine.

Cu toate acestea, șeful IPJ Satu Mare, Vlad Florentin spune că fără să primească o plângere sau o sesizare, oamenii legii nu pot intra în curțile oamenilor pentru a verifica dacă sunt racordați legal sau ilegal la rețeaua de apă.

O altă problemă o reprezintă defecțiunile frecvente pe care Dan Stegerean le pune pe seama rețelei învechite. Numai în ultimele 12 ore s-au semnalat șase defecțiuni la sistemul de conducte. „Pe când reparăm rețeaua de conducte într-o parte, cedează în altă pate. Astfel, se pierd cantități semnificative de apă”, a declarat Stegerean.

Șeful IPJ le-a recomandat proprietarilor rețelei de apă să verifice dacă debitele sunt scăzute din cauza consumului crescut de apă din Certeze sau din cauza conductelor care se sparg frecvent.

Ca o soluție provizorie s-a început distribuirea apei în cartiere, utilizând fdouă cisterne.

„Ca variantă provizorie, am solicitat companiei de apă APASERV să distribuie apă în cartierele de blocuri. Două cisterne cu capacitate de opt, respectiv șase metri cubi, au asigurat miercuri (12 august) apa potabilă în cartierele din oraşul Negreşti-Oaş, între orele 9.00-20.00. Punctele de deservire sunt zona blocurilor ANL din cartierul Decebal şi zona Centrului de afaceri din cartierul Baltă. Situația este similară pe toate străzile situate în amonte: Victoriei, Luna, George Coșbuc, Livezilor, Tudor Vladimirescu, Oașului. Problema este una gravă, rezolvabilă doar pe termen lung și foarte costisitoare. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme pe viitor, orașul Negrești-Oaș are nevoie de o sursă alternativă de apă de adâncime. De altfel, lucrăm de un an la un proiect în acest sens”, spune Fedorca.

O situație mai mult s-au mai puțin haioasă a fost momentul în care prefectul a declarat că s-a gândit în mod serios să apeleze la preoți care să convingă oamenii din Certeze să nu mai fure apă din rețeaua negreștenilor.

Una dintre concluziile la care s-a ajuns este că în această seară ar fi nevoie de sistarea alimentării cu apă pând când se umple stația de captare, în vederea creșterii debitelor care ar asigura nevoile populației. Desigur, pe lângă asta este necesară și utilizarea rațională a apei, susțin membrii CJSU Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.