Măsuri de prevenire a incendiilor la vegetaţia uscată

incendiu

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada februarie-iulie, în România, se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor de vegetaţie uscată.

În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Măsuri specifice:

– Izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;
– Executarea arderii numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt;
– Parcelarea miriştilor în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate;
– Supravegherea arderii până la finalizarea ei.

Se interzice arderea miriştilor cu excepţia cazului când această ardere are loc pentru distrugerea unor dăunători conform certificatului fitosanitar obţinut de proprietarul terenului.

De asemenea este nevoie de acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, care este valabil numai după obţinerea Permisului de lucru cu foc, eliberat de autoritatea publică locală pe raza căreia se găseşte parcela pe care se va arde miriştea.

Persoanele care au obţinut permisul de lucru cu focul se vor îngriji ca înainte de pornirea acţiunii de ardere a miriştilor, să anunţe, prin intermediul primăriei Dispecerul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare, la numerele de telefon 0261 711 212 sau 0261 712 305.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.