Fostul adjunct al IPJ Satu Mare, Liviu Tăut, trimis în judecată de DNA

Taut Liviu1

Fostul adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare, Liviu Tăut, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Oradea. Tăut este acuzat de luare de mită în formă continuată, iar dosarul acestuia a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea.

Vă reamintim că în luna martie al acestui an, procurorii DNA au efectuat percheziții la sediul IPJ Satu Mare de unde au ridicat documente și mai multe unități de calculator. De asemenea, au fost percheziționate și domiciliul lui Tăut, respectiv locuința socrilor acestuia.

În data de 23 iunie, Tăut a fost din nou citat la DNA Oradea, alături de el fiind și Alexandru Saitos, polițist în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Satu Mare. La data respectivă cei doi polițiști au fost puși sub control judiciar.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2013-2014, Liviu Tăut, în calitate de inspector șef adjunct al IPJ Satu Mare, a pretins și primit mai multe bunuri și beneficii materiale de la Tarr Atila Csongor, administrator al unei societăți comerciale din Satu Mare, pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să obțină o soluție favorabilă într-un dosar penal de evaziune fiscală (privind două societăți administrate de acesta și de soția lui), ce era instrumentat de Ioan Șaitoș. Ajutorul dat de Tăut a constat în furnizarea de date relevante din dosar și asigurarea faptului că ofițerul de poliție Ioan Șaitoș va finaliza favorabil dosarul penal respectiv.

„Astfel, inculpatul Tăut Ioan Liviu a beneficiat din partea lui inculpatului Tarr Atilla Csongor de o serie de foloase materiale necuvenite:

În perioada iunie – septembrie 2013 inculpatul Tăut Ioan Liviu a beneficiat de lucrări de reparații la un imobil deținut de socrul său, în valoare de 17.405 lei. Lucrările au fost executate de o altă societate comercială interpusă, pentru a se evita probarea unei legături între cei doi, iar factura a fost achitată de inculpatul Tarr Atilla Csongor prin intermediul firmei sale. La rândul său, la data de 11 septembrie 2013, inculpatul Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură și o chitanță pentru lucrările efectuate, care atestă faptul că socrul inculpatului Tăut Ioan Liviu ar fi achitat suma respectivă, disimulând în acest fel mita primită.

La data de 20 februarie 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu a pretins și primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unui autoturism second hand, precum și cheltuielile ocazionate cu aducerea și înmatricularea autoturismului în țară, în valoare de aproximativ 1000 de euro. În schimbul acestui serviciu, inculpatul Tăut Ioan Liviu i-a oferit informații din dosarul penal de evaziune fiscală și i-a promis că va discuta cu subordonatul său, inculpatul Șaitoș Ioan, pentru ca acesta să propună o soluție favorabilă.

La data de 12 mai 2014, inculpatul Tarr Atilla Csongor i-a plătit inculpatului Tăut Ioan Liviu contravaloarea unei consultații efectuate de acesta din urmă la o clinică din Ungaria. Cheltuielile de transport ocazionate de deplasarea inculpatului Tăut Ioan Liviu, au fost suportate de inculpatul Tarr Atilla Csongor.

În perioada septembrie 2013 – martie 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu a pretins și primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unor componente auto și reparațiile aferente efectuate la autoturismul său, precum medicamente de la farmacia deținută de soția inculpatului Tarr Atilla Csongor, fără a achita contravaloarea acestora.

În luna iulie 2014, inculpatul Șaitoș Ioan, în calitate de ofițer de poliție în cadrul I.P.J. Satu Mare – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, a pretins și primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor materiale de construcții în valoare totală de 5.883 lei, pentru a finaliza favorabil dosarul penal de evaziune fiscală în care ofițerul de poliție fusese delegat să desfășoare activități de urmărire penală. Materialele respective au fost primite pentru o societate comercială administrată de o rudă a inculpatului Șaitoș Ioan”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurii DNA.

Dosarul lui Tarr a fost finalizat în luna septembrie 2014 de către Ioan Șaitoș, care a propus clasarea acestuia, motivând că fapta nu există.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun mobil aparținând lui Liviu Tăut, până la concurența sumei de 17.405 lei și asupra unui bun mobil aparținând lui Ioan Șaitoș, până la concurența sumei de 5.883 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.