„Der Spiegel”: Povestea șoferului din Satu Mare care surprinte o parte din „Sufletul Europei”

sofer

„Viktor Talic”, așa a cerut să fie numit în articol, este un șofer din Satu Mare care în ultimii zece ani a cutreierat toată Europa, transportând mărfuri și persoane. Unul dintre reporterii publicației germane „Der Spiegel” spune că prin călătoriile sale, sătmăreanul nostru surprinde o parte din „Sufletul Europei”.

Talic are 34 de ani și este din Satu Mare. Jurnalistul german spune că Talic este un „erou al economiei de piață”, și într-un fel un „erou pentru Europa”. Ziaristul s-a îmbarcat alături de opt români, care au pornit la drum departe în Portugalia și a redat experiențele trăite pe parcursul celor aproximativ 4.000 de kilometri.

Jurnalistul scrie în articolul său că Talic nu este un simplu șofer ci și omul care livrează colete, curier de bani și uneori contrabandist. Printre bagajele șoferului din Satu Mare se află și 50 de sticle de apă minerală românească, pachet comandat de un român din Lisabona căruia nu-i place apa din capitala Portugaliei. Pe acesta Talic îl taxează cu 2 euro/kilogram, scrie „Der Spiegel”.

Călătoria lui Talic a început la Satu Mare, orașul său natal. Parcurge cei aproximativ 4.000 de kilometri pe o rută binecunoscută, bătută de mai bine 10 ani de către Talic. Acesta evită Italia, unde de multe ori carabinierii obișnuiesc să confiște mașinile românilor pentru cele mai mici nereguli. Destinația finală a călătoriei este Portimao din Portugalia, localitatea în care lucrează mama lui Talic. Cursa durează de obicei 50 de ore, timp în care Talic face pauze scurte pentru a alimenta, pentru ca oamenii să mănânce, și doarme aproximativ trei ore pe zi.

Jurnalistul notează că șeful lui Talic s-a arătat supărat la plecarea din Satu Mare, de faptul că șoferul a luat din nou mai multe bagaje decât este permis. Pentru a accepta mai multe bagaje, Viktor i-a cerut fiecărui pasager să ia câte două cartuşe de ţigări. Atâta au voie să transporte legal în Uniunea Europeană. Țigările provind din Ucraina, unde un pachet costă puţin peste 1 euro. Marfa ajunge în sudul Franței, acolo unde un pachet de ţigări costă 6-7 euro.

Potrivit jurnalistului, aproximativ la un kilometru de vamă, pe teritoriul Ungariei, microbuzele cu români sunt oprite de către un polițist, căruia șoferul îi dă o sumă de bani. Asta pentru a nu-i fi controlate bagajele.

Călătoria a continuat fără probleme prin Austria, iar spre seară se pregăteau să intre în Germania. Potrivit lui Talic, spre deosebire de Ungaria, polițiștii nemți nu pot fi mituiți. Nu-i caracterizează ca fiind răi sau oameni care caută să creeze probleme ci mai degragă „sunt corecți. Enervant de corecți”. Acesta este și motivul pentru care șoferii români de microbuze aleg să meargă noaptea prin Germania, atunci când numerele de înmatriculare sunt mai greu de văzut sau în week-end-uri, când este mai puțină poliție pe autostrăzi.

În Franța, Talic evită autostrăzile deoarece acestea sunt prea scumpe. Jurnalistul german scrie în articolul său că Franța este țara în care șoferii români nu întâmpină niciodată probleme. Este destul să le spună polițiștilor că nu au nicio treabă în Franța și că se îndreaptă spre Spania. Nici în Spania șoferii români nu au probleme cu oamenii legii. Odată intrat în Spania, Talic începe să sune la telefon, iar cei care așteaptă pachete știu astfel că șoferul se apropie.

Înainte de a porni din nou spre România, Talic ia o pauză de aproximativ 10 ore în Portugalia.

„Der Spiegel” scrie că Viktor Talic a abandona școala la 14 ani, după ce tatăl său a murit într-un accident pe când lucra în pădure. Astfel, a fost nevoit să ia drujba și să muncească pentru a-și întreține familia. Apoi, la vârsta de 18 ani a plecat să muncească în Portugalia. Mai târziu s-a făcut șofer și bate necontenit drumurile bătrânului continent.
Întrebat ce înseamnă să fii român în Europa, Talic spune „să fii român în Europa nu ţine de naţionalitate. Să fii român este un job”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.