ANDREI IULIU POP: O viață dedicată fotografiei

Iuliu

Muzeul Judeţean Satu Mare marchează centenarul Iuliu Andrei Pop în data de 3 iulie, ora 12.00, la sediul instituţiei (B-dul Vasile Lucaciu nr. 21) prin organizarea unui colocviu ştiinţific şi lansarea volumului dedicat vieţii şi operei artistului fotograf, alături de vernisarea unei expoziţii foto-documentare.

Personalitate complexă atât a Sătmarului cât şi a Maramureşului, artist fotograf de excepţie, Andrei Iuliu Pop s-a născut la 8 iulie 1915 în Negreşti-Oaş. Absolvent al Liceului „Mihail Eminescu” din Satu Mare în anul 1931 și al Facultății de Drept din Cluj-Napoca pe care a absolvit-o în anul 1937, Iuliu Pop rămâne cunoscut contemporanilor, alături de Ioniță G. Andron, ca unul dintre cei mai mari artiști fotografi din zona de nord-vest a României.

Operele sale de artă fotografică au fost expuse în toată lumea atrăgând admiratori la: New York, Paris, Berlin, Budapesta, Buenos Aires, Roma, Atena, Amsterdam, Sri-Lanka, Canada, etc. A participat la o mulţime de simpozioane, expoziţii şi concursuri în ţară şi străinătate, obţinând numeroase premii. Pentru activitatea sa a fost ales membru în Asociaţia artiştilor fotografi din România şi al Fundaţiei Internaţionale de Artă Fotografică, lăsând posterităţii o istorie vie a Maramureşului şi a Oaşului în care a copilărit.

Muzeul Judeţean din Satu Mare deţine o frumoasă colecţie personală Iuliu Pop alcătuită din documente personale ale familiei Pop, obiecte de ceramică tradiţională din nord-vestul României dar şi multe fotografii realizate de-a lungul vieţii de marele artist, care au imortalizat chipurile expresive şi portul popular oşenesc, codrenesc şi maramureşan la diferite sărbători şi obiceiuri legate de viaţa socială şi raportul dintre generaţii în lumea satului.

A încetat din viaţă la 26 aprilie 1996, fiind înmormântat la Seini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.