OȘENII au impresionat publicul de la MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN (Foto)

oseni1

oseni2

oseni3

oseni4

oseni5

oseni6

Sâmbătă, 27 iunie, la Muzeul Național al Țăranului Român a avut loc lansarea volumului intitulat „O hermeneutică transdisciplinară a Evangheliei după Toma”, carte apărută în 2014 la Editura Curtea Veche. Autoarea lucrării este Mihaela Grigorean, originară din Țara Oașului. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul sărbătoririi ritualului de Sânziene la care au participat oșeni din mai multe localități din județul Satu Mare.

Cartea lansată în capitala țării reprezintă „un dialog” între diverse forme de exprimare a filonului cultural și spiritual oșenesc, atât de bogat în sensuri și semnificații ivite de la începuturile lumii și durabile încă prin însemnele artistice ale universului oșenesc de azi.

Evenimentul organizat la Muzeul Național al Țăranului Român a fost deschis de sunetul trâmbiței lui Gheorghe Țope din Bixad, moment urmat de țâpuritura interpretată de o tânără talentată din Lechința, Maria Fușle.

Apoi, sala de spectacole a răsunat de struna ceterii lui Dumitru Renghii din Racșa și a lui Mihai Tătar din Trip, respectiv de fluierul lui Iacob Fușle din Lechința și zongora lui Grigore Belbe din Turț. Toate acestea au fost pecetluite prin lucrările expuse de artistul Vasile Pop-Negreșteanu, conferind valoare evenimentului.

Ioan Belbe din Turț a recitat câteva din creațiile sale poetice, mărturisind că acest eveniment a reușit să reunească oameni talentați din sate diferite, însă toți oglindind aceeași suflare oșenească, veche de când lumea.

Evenimentul a luat sfârșit cu roata feciorilor, un tropotit menit a extinde universul tradițional oșenesc.

Un Comentariu la "OȘENII au impresionat publicul de la MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN (Foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.