„Ziua Universală a Iei”, marcată în capitala Țării Oașului

Ia1

Ia2

Ia3

Ia4

Ia5

Ia6

Ia7

„Ziua Universală a Iei” a fost marcată miercuri, 24 iunie, printr-o suită de evenimente organizate la Muzeul în aer liber din Negrești-Oaș. Manifestările au început la ora 17.00 cu un moment de muzică populară oșenească cu Maria Tripon, Ioan Rus, Vasile Solomon și Ansamblul folcloric „Sânzienele”. La suita de evenimente a participat și primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca.

În luarea de cuvânt, edilul Negreștiului a vorbit despre necesitatea conservării și promovării portului popular tradițional.

A urmat apoi o paradă a iilor, prezentată de elevele Liceului Tehnologic „Ioniță G. Andron” din oraș. De asemenea, elevele Liceului Teoretic din Negrești au participat la o paradă a costumelor oșenești din vremurile noastre.
În cadrul „Zilei Universale a Iei” a avut loc și o expoziție meșteșugărească prin care Ana Mare, Maria Poptile și Maria Finta și-au prezentat iile și cămeșile create chiar de ele.

Manifestările s-au încheiat printr-un recital susținut de folkistul George Palfi.

Ziua universală a iei tradiţionale româneşti a fost celebrată, începând din anul 2012, la iniţiativa comunităţii on-line „La Blouse Roumaine”, în prezent fiind sărbătorită de românii de pretutindeni, în 24 iunie, de Sânziene.

Muzeul Ţării Oaşului are în colecţie peste 250 de piese (cămeşi femeieşti oşeneşti) de mare varietate și se alătură acestei iniţiative lăudabile de promovare a patrimoniului cultural românesc şi a valorilor tradiţionale ale poporului român.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.