Congresul PLR a aprobat fuziunea cu PC. Noua alianţă se numeşte ALDE

plr1

plr3

Delegaţii la Congresul PLR au semnat, vineri, 19 iunie, rezoluţia privind fuziunea PLR cu PC. Programul politic şi statutul partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) au fost aprobate prin vot, vineri, de membrii fostelor partide PLR şi PC, în cadrul congresului de fuziune.

La congres au participat 728 de delegaţi PLR, acesta fiind validat de participanţi. Delegaţia sătmăreană condusă de preşedinţii Ovidiu Silaghi şi Adrian Ştef a numărat 28 de membrii printre care şi preşedinţii Organizaţiilor de Femei şi Tineret.

Preşedinţii PLR şi PC, Călin Popescu-Tăriceanu, respectiv Daniel Constantin, au semnat protocolul de fuziune prin contopire, aceştia urmând să împartă preşedinţia noului partid.

Senatorul Daniel Barbu, care face parte din Comisia de fuziune, a explicat în cadrul evenimentului că „reprezentarea grafică a semnului electoral al ALDE este o pasăre în zbor şi textul «ALDE» încadrat în 12 pentagrame de culoare galbenă în forma unei elipse incomplete şi, dedesubt, separat de o dungă orizontală, textul Alianţa Democraţilor şi Liberalilor”.

Alegerile interne din cadrul ALDE vor avea loc începând cu 1 ianuarie 2017, până atunci noul partid funcţionând pe baza statutului şi a protocolului votate în cadrul congresului reunit.

Reprezentanţii noii formaţiuni politice au stabilit deja că la alegerile parlamentare şi la cele locale vor participa independent, iar candidaţii vor fi stabiliţi prin alegeri interne.

Noua formaţiune politică va reprezenta clasa de mijloc, întreprinzătorii, profesiile liberale, pe cei care lucrează în serviciul public, în economie, a precizat Călin Popescu-Tăriceanu, subliniind că partidul va apăra şi va promova drepturile şi libertăţile individului, puse la grea încercare de instituţii ale statului, având în vedere că „în România democraţia nu este suficient consolidată şi se află în regres”.

Premierul Victor Ponta a transmis, vineri, un mesaj participanţilor la Congresul de fuziune între PC şi PLR, arătând că nu poate fi alături de ei din motive medicale şi că salută apariţia ALDE.

„Nu pot fi alături de dumneavoastră din motive medicale, dar salut apariţia noii forţe politice ALDE, care va uni forţa liberalilor cu echilibrul conservatorilor”, se menţionează în mesajul transmis de Victor Ponta şi citit de secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi.

În mesajul lui Victor Ponta se mai spune că are toată încrederea în Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin. El a mai arătat, în mesaj, că doreşte să ducă mai departe guvernarea care este un model de succes, adăugând că mai sunt de promovat prevederi importante cum ar fi Codurile Fiscale şi Legea salarizării.

Preşedintele PC Daniel Constantin le-a spus delegaţilor că prin fuziunea PC cu PLR se va forma cea de-a treia forţă politică „ALDE”, a cărei identitate europeană să nu poata fi pusă la îndoială.

„Vă propun să participaţi alături de mine şi de conducerea PC la înfiinţarea pentru prima dată în România a unui partid a cărei identitate europeană să nu fie pusă la îndoială, un partid de centru dreapta, parte a partidului european ALDE care luptă la nivel european pentru o democraţie autentică pentru respectarea drepturilor cetăţeneşti”, a precizat Daniel Constantin.

În perioada tranzitorie va funcţiona comisia pentru fuziune care va rezolva toate sesizările făcute de oricare dintre membri, cu privire la aplicarea Protocolului de fuziune. Comisia este formată din 18 membri, respectiv: Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Chiţoiu, Daniel Barbu, Nicolae Nasta, Steluţa Cătăniciu, Petru Ehegartner, Ovidiu Silaghi, Constantin Gălan, Graţiela Gavrilescu, ca membri din partea PLR şi Daniel Constantin, Vasile Nistor, Cristian Popescu Piedone, Eugen Durbacă, Mircea Banias, Constantin Avram, Cornelia Negruţ, Mircea Irimie şi Mihai Niţă, ca membri din partea PC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.