Sătmăreanul Andrei Feher: Din Canada la pupitrul Orchestrei Filarmonicii „Dinu Lipatti”

Andrei Feher

Andrei Feher, un sătmărean stabilit cu mai mulți ani în urmă în Canada va dirija joi (11 iunie) seara instrumentiștii Filarmonicii „Dinu Lipatti”, în cadrul unui concert simfonic aflat în programul instituției de cultură. Sătmăreanul nostru, trăiește în Canada de la vârsta de 13 ani și este recunoscut în întreaga lume pentru arta sa dirijorală.

Absolvent, în 2013 al Conservatorului de Muzică din Montreal, Andrei Feher porneşte cu dreptul în cariera sa de dirijor. În luna iunie 2013, proaspătul absolvent a fost numit şef al orchestrei simfonice a Facultăţii de Muzică a Universităţii Laval. La vârsta de 22 de ani, Andrei Feher a dirijat Orchestra Simfonică din Quebec, ca asistent șef în rezidență. A ocupat această funcție timp de 2 ani de zile, fiind cel mai tânăr dirijor rezident din istoria orchestrei canadiene. Din septembrie 2014 este asistent șef al Orchestrei din Paris.

Andrei Feher s-a născut într-o familie de muzicieni din Satu Mare. Mama lui Andrei a studiat pianul, iar tatăl contrabasul. Andrei Feher a început să studieze vioara la vârsta de 7 ani în Satu Mare, continuându-și ulterior pregătirea în Montreal. Și-a definitivat studiile la Universite Laval și Ecole de Musique le Prisme.

În cadrul concertului dirijat joi seara de Andrei Feher, iubitorii muzicii clasice vor putea audia: Uvertura la opera „Genoveva”, op. 81 de R. Schumann; Concertul pentru clarinet și orchestră în La major de W. A. Mozart și Simfonia a V-a în Re minor de F. Meldessohn.

Concertul va începe la ora 18.30.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.