Seri Pozitive: „Între EGO şi ECO”

Seri pozitive

Proiectul „Seri Pozitive” este iniţiat de Asociaţia „Schimbare Pozitivă” din Cluj şi constă în seri de socializare și încărcare cu energie pozitivă. Se creează un cadru de întâlnire şi împărtăşire de informaţii, temele dezbătute sunt teme actuale pe domenii de interes și sunt susținute de invitați din comunitate cu experiență în domeniul prezentat. La finalul întâlnirii organizatorii vă propun o jumătate de oră de socializare la un ceai, pentru a integra mai bine informațiile primite și a împărtăși din experiența personală cu ceilalți.

Întâlnirile din Satu Mare au loc o dată pe lună și sunt conduse de către Delia Danea, psiholog şi trainer programe de dezvoltare personală.

Tema lunii aprilie este „Între EGO și ECO”, iar invitata serii va fi sociologul Felicia Hrihorişan. Evenimentul din această lună se va desfăşura în data de 21 aprilie, în intervalul orar 18.00-20.30, la Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu” (Casa de Cultură a Sindicatelor), Bd. Transilvania nr. 3, Sala mică, Et. 1.

Copilul din noi nu moare niciodată!

Ne naștem guvernați de instinct. Mâncăm când ne e foame, dormim când ne e somn, plângem … ori de câte ori nu ne convine ceva. Creștem sub dominația principiului plăcerii. Ne place facem, nu ne place, refuzăm.

Doar că viața (sau părinții) ne învață încă din primii ani ai existentei noastre pe Pământ că nu putem trăi la nesfârșit ghidându-ne după plăcere. Că trebuie va deveni în scurt timp un leit-motiv al întregii noastre vieți. Că dacă nu facem ceea ce trebuie vom suferi consecințe … și ne convingem de asta.

Încet și sigur, copilul din noi este pus la colț. Aici se mai joacă o vreme, cu fața la perete și fără mare perspectivă … e vremea când s-ar urca pe pereți, că asta e tot ce i-a mai rămas de făcut și i se spune că hormonii sunt de vină, că ar trebui să se poarte ca un adolescent responsabil sau, și mai bine, ca un adult în toată firea. Nu poate greși, că n-are voie (câte vieți o mai fi trăit înainte?!). Are voie să facă din ce în ce mai mult, doar să fie din categoria acelor trebuie indispensabili, precum aerul și apa.

Este firesc ca, în timp, principiul realității să completeze și să subordoneze treptat principiul plăcerii. Nefiresc, însă, e să ajungi adultul sufocat de responsabilități, care uită să se joace, care uită de aproape toate lucrurile care-i făceau cândva plăcere, care nu mai are timp să descopere lucruri noi.

Sigur, e important să cumperi cea mai bună hrană, ecologică, dacă se poate, dar dacă o vei mânca singur … cum va fi? Te vei bucura de toate acele gusturi minunate? Sau ai prefera o pâine goală … în compania unor prieteni dragi?

Copilul din tine pare mort. Cu cât semeni mai mult cu adultul din mintea părinților tăi (cu familie, copii-maxim 2, serviciu bun, cu frigiderul plin cu mâncare gătită cu trudă, cu casa impecabil de curată și lista poate continua la infinit), cu atât constați că tu – cel cu vise și speranțe, tu – cel ce știai să râzi din orice, tu – care te bucurai de primii ghiocei, de prima zăpadă, de orice rază de soare și de toate bălțile pline de noroi, de mulțimea de prieteni din fața blocului, de toate jocurile simple … nu mai exiști. Și poate, doar poate, te trezești într-o zi din asfințitul vieții că vrei să-ți iei revanșa … că a mai rămas atât de puțin timp pentru toate lucrurile pe care vroiai să le faci. Te apuci de treabă și faci doar ce îți place … E clar, se cheamă că ai dat în mintea copiilor.
Despre cum să ții treaz copilul din tine și la ce-ți folosește asta, despre cum egoul tău poate sta în fața egoului meu fără să doară, despre distanța de la Ego la Eco și cât de important e să fii tu însuți în armonie cu Natura, vom vorbi marți seara, 21 aprilie, ora 18.

Sunt Felicia Hrihorișan, sociolog pasionată de oameni și de ecologie. Vin la această întâlnire cu bucuria că îmi veți fi alături într-o seară magică în care voi rememora, împreună cu voi, întâmplări și fapte, dar mai ales întâlniri cu oameni minunați, care mă fac să cred că drumul pe care merg este cel bun.

Cu încrederea că și tu, oricine ai fi, îți poți găsi drumul spre copilul din tine, îți dau întâlnire la data stabilită.

Înscrieri se pot face la: http://schimbarepozitiva.ro/ntre-ego-i-eco/

Premiul la tombolă este oferit de Asociația „Schimbare Pozitivă” și constă într-o invitație de participare gratuită la evenimentul „Sărbătorește-ți viața”, ce va avea loc la Cluj-Napoca în 25-26 aprilie. Mai multe detalii despre eveniment găsiți aici: http://www.sarbatoresteviata.ro/

La sfârşitul întâlnirii, participanţii sunt invitaţi să lase o DONAŢIE. Donația minimă recomandată este de 20 lei, pentru acoperirea costurilor de organizare. Însă, nu lăsaţi ca banii să vă împiedice să veniţi la aceste seri. Setaţi-vă intenția și toate se vor aranja pentru dumneavoastră.

Partenerii „Serilor Pozitive” Satu Mare sunt: Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu”, Sătmăreanul, Jurnalul de Nord Vest, SM Live, Jurnalul de Satu Mare, Biblioteca Județeană Satu Mare și Asociaţia pentru Copii şi Tineri „ACT4U”.

Persoana de contact este Delia Danea – Psiholog&Trainer, coordonator proiect „Seri Pozitive” Satu Mare, telefon 0745 – 612899, e-mail: contact@viata-un-dar.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.