Copos a scris în puşcărie o carte despre Tăşnadul medieval

Copos

Copos1

Copos3

Una dintre cele cinci cărţi semnate de omul de afaceri George (Gheorghe) Copos în perioada în care a stat în puşcărie, se referă la localitatea sa natală, Tăşnad (judeţul Satu Mare), şi se intitulează „Tăşnadul medieval – monografie locală”. Copos s-a născut în data de 27 martie 1953.

Vă reamintim că omul de afaceri a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru fapte penale cu consecinţe asupra bugetului de stat. Copos a fost încarcerat pe data de 4 martie 2014, şi eliberat condiţionat în această săptămână, marţi, 7 aprilie.

Pe lângă volumul „Tăşnadul medieval – Monografie locală”, omul de afaceri şi-a mai pus numele şi pe alte patru cărţi, şi anume: „Turismul – Vector de interculturalitate”, „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, „Turismul european durabil şi provocările lui” şi „Franciza vs. management în industria hotelieră”.

Prefaţa volumului “Tăşnadul medieval – Monografie locală” este semnat de profesorul universitar, doctor în istorie, Stelian Brezeanu. Potrivit acestuia, cartea “abordează o temă de istorie locală medievală, cultivată puţin cu seriozitate în cercetarea noastră de specialitate … Prima calitate a lucrării o constitute documentaţia solidă, primară şi secundară”, scrie Stelian Brezeanu.

În cartea sa, Copos explică de unde i-a venit ideea de a scrie acest volum. “Ideea acestei cercetări mi-a venit cu ceva vreme în urmă, după ce am citit, ca amator desigur, o scurtă monografie a oraşului meu natal (Tăşnadul de odinioară, Satu Mare, 2012), cu un set masiv de imagini din vechea arhitectură urbană a aşezării. Cartea a fost elaborată de un colectiv al Muzeului din Tăşnad, judeţul Satu Mare. Monografia se limitează la istoria modernă a oraşului, în vreme ce perioada medievală apare prezentată foarte sumar”, a scris Copos.

Cărţile omului de afaceri au apărut într-o lumină proastă imediat după eliberarea sa din puşcărie. Jurnalistul Cătălin Parfene a scris pe pagina sa de Facebook, că tema lucrării sale de masterat, realizată în 2005, este similară cu tema uneia dintre cărţile scrise de Copos, “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”. Lucrarea lui Parfene a fost coordonată de profesorul Brezeanu, cel care a scris prefaţa cărţii lui Copos.

Copos a fost eliberat condiţionat după ce a executat o treime din pedeapsă, decizia, luată de Tribunalul Bucureşti, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar câteva cărţi ştiinţifice.

Un Comentariu la "Copos a scris în puşcărie o carte despre Tăşnadul medieval"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.