Un programator rus va fi supus unui transplant de cap

transplant

Omul de știință italian Sergio Canavero, pregătește în premieră o operație care dacă va reuși va reprezenta un pas important în medicină. Este vorba despre transplantul unui cap de om, pe un alt trup.

Astfel, Valeri Spiridonov, programator de meserie, ar putea fi prima persoană al cărei cap va fi transplantat pe un alt corp. Programatorul rus suferă de o boală genetică rară, maladia Werding-Hoffmann, cauză pentru care acesta are mușchii atrofiați și scheletul deformat. Deși știe că șansele sale de supraviețuire sunt reduse, Spiridonov a aceptat să se supună operației.

Literatura de specialitate menționează operații similare efectuate pe câini și maimuțe, dar acestea nu au supraviețuit mai mult de câteva săptămâni.

Potrivit profesorului Canavero, mai întâi creierul trebuie răcit la 10-15 grade Celsius, după care acesta va fi desprins de restul sistemului nervos. Operația de transplant va dura aproximativ 36 de ore.

În cursul operației vor fi cusute două artere carotide și două vene jugulare, însă legăturile nervoase din măduva spinării vor fi imposibil de conectat. Ca urmare, chiar dacă pacientul supraviețuiește, acesta nu-și va putea mișca mâinile și picioarele.

Canavero susține însă că paralizia membrelor nu este sigură, acesta intenționând să lipească neuronii cu un lipici bilogic și să stimuleze regenerarea cu un curent electric de tensiune redusă. În tot acest timp pacientul se va afla în comă indusă.

Totodată, profesorul italian trebuie să găsească finanțare dar și un donator care a suferit leziuni incurabile ale creierului sau un criminal condamnat la moarte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.