Fostul șef al Finanțelor și un inspector de la control, trimiși în judecată de DNA

finante

Procurorii DNA au dispus azi, 8 aprilie, trimiterea în judecată, în stare de libertate, al fostului director executiv al Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Satu Mare, Mircea Ardelean, pentru luare de mită în formă continuată.

În același dosar mai sunt trimiși în judecată și inspectorul principal de la Serviciul de Inspecție Persoane Juridice din cadrul AJFP, Daniel Gheorghe Becski, respectiv patronul Complexului „Valea Măriei”, Mihai Crișan. Becski este cercetat pentru luare de mită, iar Mihai Crișan pentru dare de mită.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori se arată că la data de 17 ianuarie 2013, în parcarea unui local din municipiul Satu Mare, Mihai Crișan i-a dat lui Mircea Ardelean, la acea vreme director executiv al AJFP Satu Mare, mai multe bunuri alimentare, iar la data de 11 martie 2013, i-a înmânat suma de 4.000 de euro.

În contrapartidă, acesta din urmă, în calitatea sa de șef de instituție, a dispus unei echipe de control, desemnată să efectueze o inspecție fiscală generală la firma inculpatului Mihai Crișan și să nu constate nereguli cu privire la activitatea comercială ilicită a societății menționate. Inspecția echipei de control, din care a făcut parte și Daniel Gheorghe Becski, a avut loc în perioada 25-30 martie 2013.

Totodată, în perioada ianuarie-aprilie 2013, Mihai Crișan i-a dat lui Becski, inspector fiscal în cadrul AJFP Satu Mare, desemnat să efectueze un act de control fiscal la firma sa, mai multe foloase materiale. Potrivit procurorilor, Crișan a suportat contravaloarea cheltuielilor aferente consumației unui număr de circa 20 de persoane invitate la un restaurant, cu ocazia celebrării zilei de naștere a lui Becski.

De asemenea, la data de 14 februarie 2013, i-a oferit și predat inspectorului fiscal, prin intermediul unor angajați, două platouri cu mâncare pregătite de personalul unui restaurant iar la data de 1 martie 2013, a acceptat solicitarea lui Becski de a accepta încheierea și semnarea unui contract fictiv, între o societate controlată de Crișan și o firmă deținută de un prieten al inspectorului fiscal, act menit să ajute această societate din urmă să poată accesa un credit bancar. În data de 14 aprilie 2013, Crișan i-a dat aceluiași inspector fiscal suma de 1.000 de lei cu titlu de împrumut.

În schimbul acestor foloase materiale, Daniel Gheorghe Becski a efectuat un control fiscal formal la societatea comercială administrată de Mihai Crișan, fără a constata nereguli majore, în ciuda faptului că existau evidente dubii cu privire la legalitatea relațiilor comerciale supuse controlului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare.

Vă reamintim că, în data de 10 februarie, Ardelean a mai fost trimis în judecată și într-un alt dosar, fiind acuzat de abuz în serviciu și luare de mită.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.