Preșcolarii și elevii învață cum să circule corect

copii

Siguranţa în trafic a micilor pietoni este o prioritate permanentă a Poliţiei sătmărene, la baza acestui deziderat stând educaţia rutieră timpurie. Săptămâna „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!” constituie în fiecare an un bun prilej pentru poliţişti de a se afla în mijlocul copiilor cu teme de interes pentru diferite categorii de vârstă.

Azi, 6 aprilie, poliţiştii de prevenire şi de proximitate au desfăşurat sesiuni informative interactive cu tematică rutieră la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7 din Satu Mare.

Copiii din grupa mare, alături de educatoarea Lia Achim, au primit cu interes lecţia de circulaţie pietonală susţinută de inspectorul principal Felicia Hrihorişan, ofiţer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi agent şef principal Tiberiu Virag, poliţist de proximitate în cadrul Poliţiei Municipiului Satu Mare.

Cum circulăm în siguranţă, cum traversăm corect, la ce trebuie să fim atenţi în trafic, de ce sunt necesare regulile de circulaţie, sunt doar câteva din întrebările la care copiii au primit răspuns pe parcursul activităţii. În plus faţă de regulile pietonilor, cei mici au aflat şi alte informaţii care le pot fi utile în calitate de biciclişti şi pasageri, dar şi cum trebuie să-şi aleagă locurile de joacă pentru a fi în siguranţă.

Aceeaşi temă a fost susţinută de poliţişti la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil”, împreună cu elevii clasei pregătitoare C, coordonaţi de învăţătoarea Alexandra Lucaciu. Elevii au asistat de această dată la o prezentare a unor imagini sugestive pentru diversele situaţii în care se pot regăsi în traficul rutier, imagini care au fost comentate apoi de poliţişti cu ajutorul celor mai mici elevi ai şcolii.

Şcolarii au aflat astfel că elementele reflectorizante ne fac mai vizibili pe timp de noapte, că traversarea se face întotdeauna perpendicular pe şosea şi în paşi grăbiţi, că bordura nu este loc pentru demonstraţii de echilibristică şi mai ales, au aflat de ce un copil nu poate conduce o maşină, dar nici o bicicletă pe şosea. La final, activitatea copiilor a fost recompensată cu orare cu mesaje preventive, care să le amintească în fiecare zi cele învăţate.

Şi elevii clasei a III-a B ai Şcolii Gimnaziale „Grigore Moisil”, coordonaţi de învăţătoarea Eva Sabou, i-au avut ca invitaţi pe poliţişti. Şi pentru că elevii mai mari au nevoie de provocări pe măsură, tema zilei a fost „Singur în siguranţă!”.

Astfel, elevii au fost invitaţi să-şi imagineze sau să redea regulile pe care le-ar respecta dacă ar fi nevoiţi să meargă singuri acasă de la şcoală şi să stea câteva ore singuri.

Ce presupune siguranţa copiilor pe stradă, discuţiile cu persoane străine, regulile de circulaţie pietonală ce trebuie respectate, atenţia la intrarea în scara blocului, în lift sau în curte, dar şi cum ne protejăm odată ajunşi acasă, au stat la baza unor discuţii foarte intense şi chiar a unor controverse.

Copiii au aflat, totodată, cum trebuie să se comporte acasă, ce trebuie să spună şi care sunt informaţiile pe care nu trebuie să le dea persoanelor necunoscute, care îi pot aborda personal, telefonic sau pe internet. Referitor la siguranţa pe internet poliţiştii au menţionat câteva reguli de bază în utilizarea reţelelor de socializare, subiect pe care şi-au propus împreună cu elevii să-l aprofundeze la următoarea întâlnire, ca urmare a constatării unui interes crescut pe acest domeniu cât şi a faptului că mulţi elevi s-au declarat utilizatori ai acestor reţele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.