Filmul “Casa unde începe drumul” premiat de CJ Satu Mare (video)

Radu Sabou1

Radu Sabou2

Radu Sabou3

Radu Sabou4

După ce a fascinat cu pelicula sa juriul Festivalului Internațional de Film pentru Copii „Youth Cinefest” de la Pitești, Radu Sabou, câștigătorul prestigiosului concurs a fost azi, 3 aprilie, premiat și de președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef.

La premierea regizorului în vârstă de 15 ani, au participat și directorul adjunct al școlii la care învață Radu Sabou, Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Nicoleta Cherecheș, dirigintele tânărului, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Satu Mare, Robert Laszlo și consilierul pe probleme culturale al președintelui CJ, Felician Pop.

„Acest tânăr a demonstrat că e un bun sătmărean prin simplul fapt că a prezentat această poveste de viaţă a unui copil de etnie romă care a fost adoptat de o familie din Ianculeşti. Prin această şansă, tânărului i s-a salvat viaţa şi destinul i-a dat o nouă şansă”, spune șeful CJ.

În luarea de cuvânt, Radu Sabou a spus că „nu mă aşteptam la un anumit premiu. Pentru mine a fost un experiment, am luat-o ca pe o joacă şi am rămas foarte uimit de tot ce mi s-a întâmplat în ultima vreme. Vreau să mulțumesc domnului Ștef și domnului Felician Pop pentru sprijin, și cenaclului Aflazet că și-au rupt din timp să mă susțină. Filmul este un scurt metraj despre un copil de etnie romă din Ianculești cu o viață ceva mai interesantă, crescut în alt mediu decât cel al părinților biologici. Își folosește istețimea și gândește foarte matur la vârsta lui”.

Filmul „Casa unde începe drumul”, regizat de Radu Sabou, este povestea lui Marcel Ursan, un copil de etnie romă care de la vârsta de patru luni a fost crescut de familia Trif din Ianculeşti. Astfel, viața copilului, care azi are 12 ani, s-a schimbat radical, familia Trif oferindu-i toate condițiile pentru a crește într-un mediu plin de dragoste. Scos din mediul ostil în care s-a născut, Marcel s-a dezvoltat foarte frumos, devenind unul din elevii eminenţi ai Şcolii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Carei.

Juriul concursului în frunte cu preşedintele acestuia, Peter Van Til din Olanda, a apreciat ideea dar şi realizarea artistică a acestui film documentar.

Menţionăm că Radu Sabou se află la prima sa participare la un concurs de acest gen, iar performanţa dobândită consituie o premisă serioasă pentru viitoarea sa carieră de regizor de film.

Din partea CJ, Radu Sabou a primit o diplomă de excelență și suma de 500 de lei.

Radu Sabou este elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.