Recensământul canivorelor, în plină desfășurare

apm

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare în colaborare cu asociațiile de vânătoare din județ, dar și cu reprezentanți ai institutelor de cercetare, universităților și ONG-urilor, și-au dat mâna pentru a evalua populațiile de animale sălbatice protejate de lege (urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică) care trăiesc pe raza județului nostru. Evaluarea animalelor sălbatice se desfășoară în perioada 26 martie-23 aprilie.

Populaţiile de carnivore din judeţul Satu Mare, înregistrate în urma evaluărilor din anul 2014, cuprindeau șase urşi bruni, 23 de lupi şi 196 de pisici sălbatice. Aceste carnivore trăiesc în regiunile montane şi de deal acoperite cu păduri. Sunt strict protejate prin lege şi vânarea lor se poate face numai prin obţinerea de derogări de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Spre exemplu, pentru sezonul de vânătoare 2014-2015, respectiv până la 31 martie 2015, a fost aprobat un număr maxim de intervenţie de opt exemplare de pisici sălbatice, pentru Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Satu Mare.

Această evaluare se face pentru stabilirea efectivelor reale ale acestor specii şi în funcţie de efectivele optime pentru fiecare fond cinegetic, de nivelul pagubelor înregistrate, de tendinţa şi structura populaţiei se vor face propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru sezonul de vânătoare 2015-2016.

Prin aceste măsuri de management se urmăreşte menţinerea populaţiilor de carnivore mari la un nivel optim care să le asigure supravieţuirea în cadrul ecosistemelor din judeţul Satu Mare.

Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste ariile naturale protejate, la evaluare vor participa şi custozii acelor suprafețe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.