Expoziție de ouă încondeiate la Muzeul de Artă (Galerie foto)

oua1

oua2

oua3

oua4

oua5

oua7

oua8

oua9

oua10

oua11

oua12

oua13

oua14

Maria și fiica acesteia, Georgiana Buhalo, au venit din Bucovina pentru a le dezvălui sătmărenilor câte ceva din tainele încondeierii ouălor, o artă moștenită din generație în generație în comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava. Expoziția a fost vernisată azi, 2 aprilie, la Muzeul de Artă din Satu Mare.

De fapt, este vorba despre o expoziție cu vânzare. Prețurile acestor bijuterii încondeiate sunt accesibile pentru toate buzunarele, variind între 5 și 18 lei.

Maria Buhalo spune că arta încondeierii este transmisă din generație în generație, iar motivele desenate pe ouă sunt diferite, unele dintre acestea fiind moștenite de la străbuni. „Încondeiem ouă de prepeliță, gâscă, rață, ouă de găină dar avem și câteva ouă de struț. Este o muncă migăloasă, dar în același timp plăcută”, spune Maria Buhalo.

Expoziția are ca scop păstrarea şi popularizarea în rândul publicului a meşteşugurilor tradiţionale cu specific pascal, încercându-se, totodată, şi cunoaşterea semnificaţiilor mai profunde înglobate în tehnica şi simbolistica acestora. Încondeierea sau scrierea ouălor, are darul de a pătrunde în atmosfera sacră a Sărbătorilor Pascale așteptate de întreaga creştinătate.

Maria și Georgiana Buhalo vor fi oaspeții Sătmarului și săptămâna viitoare, când elevii (și nu numai) aflați în „Săptămâna Altfel” sunt așteptați să deslușească tainele încondeierii ouălor, în stil bucovinean, în atelierul ce va fi amenajat la Muzeul de Artă din centrul municipiului, reședință de județ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.