„Drumul Crucii” pe străzile din Satu Mare

Drumul Crucii

După o absență de cinci ani, artistul ceramist băimărean Daniel Leș revine la Satu Mare pentru a organiza o nouă procesiune intitulată „Drumul Crucii”, ce comemorează calea spre Golgota și crucificarea Mântuitorului. Procesiunea se va desfășura miercuri, 8 aprilie, pe traseul Piața 25 Octombrie – Pasajul „Corneliu Coposu” – Piața Libertății, în intervalul orar 13.00-15.00.

Daniel Leș a mai organizat și în 2009 în orașul nostru un asemenea marș, la care au participat sute de sătmăreni.

„În 2015 aniversăm 10 ani de la prima reprezentație a Drumului Crucii în Săptămâna Patimilor. În preajma Sărbătorilor de Paşti (acum 15 ani) eram la Bucureşti la o expoziţie de ceramică. Cu cât se apropiau sărbătorile, se accelera ritmul alergării cumpărătorilor. Oferte de tot felul îţi furau ochii. M-am oprit o clipă şi gândul care mi-a venit a fost dacă asta e tot ce facem noi când vin Paştele. Cum am reacţiona dacă L-am vedea pe Iisus Hristos purtându-şi crucea chiar pe străzile noastre? Am fi oare atunci dispuşi să ne oprim câteva clipe, să medităm la esenţa Sărbătorilor Pascale? Cum ar fi posibil să aducem în realitate această istorie, pe care cu toţii o cunoaştem, dar care în ultima vreme este tot mai diluată?

Ca răspuns am fost inspirat de o imagine, pe care o vedeam foarte clar în mintea mea: se contura puternic imaginea lui Iisus ducându-Şi crucea, înconjurat de soldaţi pe străzile asfaltate. Pentru moment am văzut o frântură din agonia Lui transpusă în zilele noastre. Am fost provocat atunci să fac tot ce pot, pentru ca această aducere aminte să renască în zilele noastre, în memoria omului modern”, spune Daniel Leș.

În cadrul procesiunii rolurile Mântuitorului, a lui Pilat din Pont, al Mariei, al soldaților dar și a unei părți din cei care îl jelesc pe Isus va fi jucat de actori, rolul principal (cel al Mântuitorului) fiind interpretat de Daniel Leș.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.