Consilierii locali au votat noua stemă a municipiului Satu Mare

steme-2

În cadrul ședinței de azi, 26 martie, consilierii locali au aprobat noua stemă a municipiului Satu Mare, în conformitate cu solicitările Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Stema municipiului Satu Mare (stema stângă) se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite. În interiorul scutului, dintr-un bastion format dintr-un zid de cetate crenelat argintiu se ridică un turn de argint cu trei ferestre deschise negre, având la bază o poartă cu grilajul ridicat, apărată de un leu rampant, şezând, de aur, văzut din profil spre dreapta, cu coadă ridicată pe spate şi cu limba roşie scoasă.

Din crenelurile bastionului se ridică un turn conic central roşu, flancat de câte un turnuleţ argintiu, cu fereastra neagră deschisă, cu acoperişul ascuţit roşu. Din metereze iese, în dreapta-stânga bastionului, o terasă verde pe care sunt plasaţi câte un chiparos cu trunchiul negru şi coronamentul verde; la extrimităţile fiecărui chiparos se află câte un oştean de argint, privind spre chiparos, îmbrăcat în armură completă cu coiful cu viziera trasă, având în mâna dreaptă o spadă ridicată
Bastionul este aşezat pe o terasă verde, iar vârful scutului de argint este undat.

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu şapte turnuri crenelate.

Elementele stemei au următoarea semnificație:

Bastionul se referă la rolul cetăţii în apărarea localităţii;
Leul reprezintă o imagine simbolică prentru ideea de putere şi curaj în luptă;
Chiparosul face referire la bogăţia pomicolă din zonă;
Grilajul reprezintă statutul privilegiat de cetate al oraşului, în Evul Mediu;
Întreaga compoziţie a fost inspirată de tradiţia heraldică, folosită în perioada interbelică;
Coroana murală cu şapte turnuri crenelate care semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu-reşedinţă de judeţ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.