Sătmăreanul Alexandru Râpa, unul dintre cei mai buni cofetari din România (galerie foto)

 

Alexandru Rapa
Alexandru Rapa
rapa3
Tortul cu viorele
Adi Rapa, Otilia Rapa, Alexandru Rapa
Adi Rapa, Otilia Rapa, Alexandru Rapa

rapa2 rapa10 rapa9 rapa8 rapa7 rapa5

Sătmăreanul Alexandru Râpa a câștigat locul II în cadrul Expo „GastroPan”, eveniment care s-a desfășurat zilele trecute la Târgu Mureș, respectiv mențiune la partea artistică. În cadrul aceluiași eveniment, fratele lui Alexandru, Adrian Râpa, a luat mențiune la categoria „Sculpturi în fructe și legume”.

Trofeul „Tortul Anului 2015” i-a revenit Ana Mariei Filip de la Cofetăria „Vipp Fashion” din Bârlad, cu un tort ce avea blatul din bezea cu nucă și mac, iar cremele pe bază de roșii și grâu.

Alexandru Râpa de la „Fantezia Decor” din Satu Mare și-a adjudecat locul II, la categoria „Tortul Anului 2015” în cadrul expoziției „GastroPan” din Târgu Mureș, acesta fiind urmat de Adriana Ibrean de la SC Clarion SRL din Câmpina.

„Am câștigat locul II cu „Tortul Violeta”, având crema pe bază de brânză și viorele. Unul dintre criteriile concursului a fost acela că torturile trebuiau pregătite din ingrediente naturale, autohtone, de la noi din țară. Tortul a fost pregătit la noi în laborator, la Fantezia Decor, și a fost prezentat în cadrul Expo „GastroPan” în fața unui juriu extrem de exigent”, ne-a povestit Alexandru Râpa.

Găsirea ingredientelor l-a pus puțin pe gânduri pe sătmăreanul nostru dar în cele din urmă a găsit compoziția ideală care să-i definească creația. „Trebuia să fie un tort natural și de sezon. Am stat și m-am gândit: în această perioadă nu există niciun fruct de sezon. Atunci m-am gândit să încerc să inserez în cremă o floare. Și cele mai OK și mai de sezon flori sunt viorelele. Așa că am folosit ca ingrediente pentru cremă, brânză și viorele”, spune Alexandru Râpa.
La partea artistică, tânărul cofetar a participat cu „un tort mai simplist” deoarece, potrivit interlocutorului nostru „asta era ceea ce căuta juriul. A fost un tort pe stilul vintage, pe care îl folosim la noi în laborator”. Pentru creația sa, Alexandru a fost răsplătit cu mențiune la această categorie.
Adrian Râpa, fratele lui Alexandru, a luat mențiune la sculpturi în fructe și legume, participând la standul „Armonia primăverii”. „A fost un coș imens cu din fructe și legume sculptate”, spune Alexandru.
Evenimentul dedicat specialiștilor și pasionaților în panificație, cofetărie și gastronomie s-a desfășurat în perioada 19-21 martie la Târgu Mureș. În cadrul evenimentului au participat 132 de expozanți din 24 de țări.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.