Elevii de la Colegiul „Ion I. C. Brătianu” au învățat cum să se ferească de droguri

antidrog

Campania de prevenire a consumului de droguri şi a infracţiunilor asociate acestui flagel „O zi în școala ta”, continuă în liceele sătmărene.

La sfârşitul săptămânii trecute, au avut loc activităţi prevenitive la Colegiul Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii „Ion I. C. Brătianu”, organizate de specialişti din cadrul Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog (CPECA) şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare.

Cele patru întâlniri cu elevii susţinute de reprezentantele CPECA: Puşa Câmpan, specialist prevenire, inspectorul principal Irina Tămăşan (psiholog) şi inspectorul principal Felicia Hrihorişan, ofiţer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Satu Mare, au constituit un bun prilej de a aduce în atenţia elevilor aspecte mai puţin cunoscute din lumea drogurilor, atât de tentantă la vârsta adolescenţei.

Astfel, cei peste 150 de elevi prezenţi la întâlnirile cu specialiştii, dar şi colegii lor informaţi prin standul expoziţional existent în şcoală pe tot parcursul zilei, au aflat despre efectele pe termen scurt, dar şi pe termen lung pe care le au diverse droguri, şi modul cum acţionează acestea în plan fizic şi psihic.

Dincolo de plăcerea imediată pe care consumatorii o resimt la primele experienţe cu drogurile şi care stă la baza alegerilor acestora pentru a condimenta o viaţă monotonă ori pentru a compensa anumite lipsuri, inclusiv de ordin afectiv, mecanismul dependenţei presupune trecerea de la simpla dorinţă, la necesitate, în absenţa drogurilor apărând stări de rău greu de gestionat de cei în cauză.

Nu în ultimul rând au fost abordate de specialiştii prezenţi consecinţele în plan social ale consumului de droguri şi alcool, dar şi consecinţele penale. Pornind de la ideea consumului de alcool, cel mai cunoscut drog legal, frecvent asociat cu comiterea de infracţiuni cu violenţă, reprezentanta Poliţiei le-a explicat elevilor cât de predispuşi sunt consumatorii de droguri spre comiterea de infracţiuni, unele menite să le satisfacă nevoia tot mai mare de bani necesară procurării substanţelor de care devin dependenţi, cum sunt furturile, tâlhăriile, altele aflate în legătură strictă cu traficul şi consumul de droguri, ca de exemplu deţinerea ori oferirea spre vânzare a acestor substanţe, iar alte infracţiuni asociate modificărilor comportamentale specifice consumatorului, cum sunt violenţele.

Totodată, a fost subliniat faptul că, sub influenţa drogurilor şi a alcoolului oamenii devin mult mai vulnerabili în faţa potenţialilor infractori, adeseori victimele tâlhăriilor, furturilor, violurilor, dar şi ale altor infracţiuni, fiind sub efectul unor astfel de substanţe, care reduc semnificativ capacitatea de apărare a individului, dar şi atenţia şi aprecierea justă a situaţiilor de risc.
Campania va continua în această săptămână, cu activităţi preventive ce vor fi organizate la Liceul Teoretic Negreşti Oaş, respectiv Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” din Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.