Propunere UDMR: depozite pentru biciclete și cărucioare în cartierele din Satu Mare

depobiciclete01

depobiciclete02

depobiciclete03

depobiciclete04

Ca urmare a demolării garajelor din cartierele municipiului, reședință de județ, consilierii UDMR Maskulik Csaba și Butka Gergo vin cu mai multe soluții în sprijinul sătmărenilor. Cei doi consilieri municipali propun amenajarea unor depozite moderne pentru biciclete și cărucioare. Potrivit acestora, amenajării unor astfel de depozite nu necesită un efort financiar prea mare.

Aleșii UDMR își prezintă propunerile într-un comunicat de presă remis azi, 5 martie, redacției noastre. În continuare vă redăm conținutul integral al comunicatului de presă semnat de Maskulik Csaba și Butka Gergo:

„Demolarea garajelor din cartierele Sătmarului, proiect început în 2011 este o măsură necesară și utilă, activitate care se derulează și în alte orașe din România. Însă, pe baza consultărilor cu locuitorii acestor zone considerăm că se impun anumite măsuri și investiții pentru ridicarea confortului urban al cetățenilor: sunt foarte mulți locatari care depozitau în aceste garaje biciclete, tinerii familiști dețin cărucioare de copii, iar cu dispariția garajelor nu se oferă nici o soluție pentru depozitarea acestor bunuri în siguranță.

Propunerea noastră este amenajarea depozitelor exclusiv pentru aceste două categorii, cu următorii parametri tehnici și măsuri organizatorice:

Amplasare: pe suprafețele asfaltate sau betonate printre blocuri, în zone iluminate, de preferință în raza camerelor de supraveghere, în anumite locuri se pot conecta la traseele de bicicliști existente

Dimensiune: în funcție de suprafața disponibilă se poate alege varianta optimă, modele individuale sau colective. Se pot găsi soluții de depozitare pe verticală, recomandăm organizarea unui concurs de idei pentru proiectarea acestor depozite.

Structură: este necesară o structură ușoară de oțel cu acoperiș, rezistent la vandalism și la condițiile meteorologice extreme, cu termen de garanție cât mai extins și posibilitate de mentenanță.

Răspundere și organizare: este necesară adoptarea unui regulament de folosire al acestora, incluzând toate clauzele și condițiile de exploatare

Buget și finanțare: costul variază în funcție de dimensiuni și materiale, în funcție de soluția constructivă aleasă. Fondurile se pot suporta din bugetul local, se poate percepe o chirie lunară sau anuală, însă valoarea investiției este mult mai mică decât beneficiile aduse în viața de zi cu zi a locatarilor.

Restricții: să nu fie permisă depozitatea altor tipuri de obiecte, a animalelor, alimentelor sau altor bunuri de orice alt tip

Este deosebit de important ca în fiecare zonă de parcare, locația depozitelor să fie stabilită înaintea marcării parcărilor de autoturisme.

Perspective de viitor: pe termen lung, circulația cu biciclete asigură o mobilitate urbană care poate înlocui o parte din circulația de automobile din oraș.

Din acest motiv este important să începem cu investiții de acest gen, următorul pas fiind crearea și interconectarea traseelor de bicicliști, printr-o strategie coerentă de circulație cu biciclete. De asemenea este necesară amplasarea rastelelor de bicicletă și în centrul orașului, precum și în alte locuri intens circulate, în zone comerciale etc.

Considerăm această propunere ca fiind una necesară și de perspectivă, care vine în folosul întregii comunități locale și va ridica nivelul de mulțumire a locuitorilor față de administrația locală. Supunem atenției conducerii orașului această propunere și suntem dispuși să ne implicăm activ în realizarea acesteia.

Cu deosebită stimă,
consilieri locali

Maskulik Csaba
Butka Gergely
grupul UDMR Satu Mare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.