Cozonacii de Crăciun – simbol al bucuriei sărbătorii

aluat de cozonaci impletiti -

cozonaci impletiti presarati cu alune

cozonaci impletiti2

reteta cozonac

În religia ortodoxă, cozonacul este considerat o pâine ritualică, îndulcită, care simbolizează bogăţia, bucuria sărbătorii şi transformarea spirituală.

În prezent, cozonacul s-a transformat într-o prăjitură tradițională românească și bulgărească, fiind în mod tradițional preparat cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Ingrediente necesare pentru aluat: 1kg făină Gold Maya BL00; 350 g zahăr; 6 ouă; 60 g unt; 1 linguriță de sare; 75 g drojdie; 400 ml lapte; coajă de lămâie și esențe de vanilie și rom. Pentru umplutură avem nevoie de următoarele ingrediente: ½ kg miez de nucă; 100 g zahăr; 50 g cacao; albuș de ou și esență de rom.

Mod de preparare

Se pregătește plămădeala astfel: într-un vas, se amestecă drojdia cu 50 g zahăr până când se lichefiază, apoi se adaugă în 150 ml de lapte călduț și se lasă la dospit aproximativ 30 de minute până își dublează volumul.

După ce a dospit se adaugă restul de lapte, ouăle, esența de rom și vanilie, sarea, coaja de la o lămâie și 300 g de zahăr. Aluatul se amestecă la început cu lingura, apoi se frământă cu mâna, 15 minute, treptat se pune și untul topit, se frămantă până când se desprinde de vas și se lasă la loc cald să crească.

Între timp, nuca măcinată se va amesteca cu 50 g de cacao, două linguri de lapte și 100 g zahăr, căpătând consistența unei creme de ciocolată.

După ce aluatul a crescut suficient se împarte în două părți egale. Se întinde aluatul cu un sucitor și se adăugă umplutura pe fiecare dintre cele două părți. Se va rula aluatul cu umplutura spre interior, se va împleti în două, se va așeza în tava de copt unsă în prealabil cu unt și se lasă la crescut.
După ce au crescut cozonacii, se ung cu albuș de ou și se presară zahăr tos. Se încinge cuptorul la temperatura medie și se lasă aproximativ 45 de minute.

Secretele cozonacilor

Pentru a crește mai bine cozonacii, se face cald în bucătărie și se frământă cât mai mult aluatul de cozonac.

Cozonacii se coc în cuptorul bine încălzit la început la temperatura de cca. 180 de grade Celsius; după ce au crescut și încep să se rumenească, se dă focul mai încet (nu se deschide cuptorul!).
După ce s-au scos din cuptor, cozonacii se lasă la răcit în tavă, la caldură, feriți de curent.
Nuca opărită se umflă și iși pierde gustul amărui.

Drojdia folosită la prepararea cozonacului trebuie să fie proaspătă iar făina de foarte bună calitate.
Nu se pune sare în maiaua de cozonaci.

Laptele care se folosește la aluatul de cozonac trebuie să fie la temperatura camerei.

Cozonacul se va coace foarte frumos dacă sub tăvile de cozonac se pune un vas cu apă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.