Implantul protezei de revizie la articulația genunchiului, operație în premieră la Satu Mare

Operatie

Luni, 15 decembrie la Spitalul Județean Satu Mare a fost efectuată o intervenție chirurgicală în premieră absolută pentru unitatea noastră spitalicească. Intervenția (implantul protezei de revizie la nivelul articulației genunchiului) a fost realizată în cadrul Secției de Ortopedie.

Pacienta operată la Satu Mare este în vârstă de 65 de ani iar proteza inițială a fost implantată în urmă cu 5 ani.

Operația a fost efectuată de prof. dr. Dan Lucaciu, șeful Spitalului Clinic de Ortopedie din Cluj-Napoca, șeful Catedrei de Ortopedie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (Cluj-Napoca) și de dr. Virgil Anițaș, medicul șef al Secției de Ortopedie din cadrul SJU Satu Mare.
Intervenția chururgicală constă în înlocuirea protezei inițiale montate la articulația genunchiului. Această proteză, care redă mobilitatea genunchiului la pacienții afectați de gonartroză, se deteriorează în timp, după 5-10 ani, sau mai mult, în funcție de toleranța, rezistanța și factorul biologic al fiecărui pacient. Înlocuirea protezei inițiale este o operație de finețe cu o durată destul de mare, circa 3-4 ore.

Datorită complexității ei, operația se face destul de rar chiar și în clinicile de specialitate din centrele universitare. Costurile unei asemenea intervenții se ridică la circa 15.000 lei și sunt suportate, pentru asisgurați, din fondurile CAS județene.

Anual, la SJU Satu Mare, care este cuprins în Programul național de protezare, se efectuează aproximativ 300 de operații de înlocuire a articulației șoldului, umărului și genunchiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.