La Cracovia s-a inaugurat clubul românesc „Drum Bun”

Polonia

În perioada 12-14 decembrie, o delegație sătmăreană s-a aflat la Cracovia în Polonia, la invitația Asociației „Drum Bun”.

Această asociație s-a constituit în jurul posesorilor de mașini Dacia, dar apoi ea s-a lărgit și îi cuprinde astăzi pe toți iubitorii României din Cracovia. În vara anului 2014, membrii clubului au fost oaspeții județului nostru, unde au participat la cea de a treia întâlnire internațională a posesorilor de mașini Dacia.

Trebuie să remarcăm că toți componenții asociației sunt polonezi, dar care învață temeinic limba română și au vaste cunoștințe despre România.
Scopul acestei călătorii a fost inaugurarea unui club numit „Drum Bun”, care este în același timp și un local cu specific românesc, unde mâncarea tradițională, pălinca și berea „Ursus”, sunt la mare căutare.

Delegația noastră a fost alcătuită din Felician Pop, Robert Laszlo, George Negrea și Traian Mezos, președintele și vicepreședintele clubului „Drum Bun” Satu Mare, Vlad Chiorean și Vlad Doroș.

La manifestare au participat deputații Rafal Komarevicz și Staniszlaw Sowa, procurorul Piotr Kosmaty (cel care a anchetat cazul românului Claudiu Crulic, mort într-un penitenciar din Polonia), Adam Bukrij, primarul localității Ozenna, cu locuitori de origine românească, Alexander Semlak, fost refugiat în România în cel de-al doilea război mondial, precum și conducerea clubului, în frunte cu președintele Michal Sowa și vicepreședinta Monica Stefanczik.

Incinta clubului a fost neîncăpătoare, și cei peste 100 de polonezi care iubesc România au urmărit cu emoție programul prezentat de români.

Pe scenă au evoluat George Negrea și Vlad Doroș, care pur și simplu au entuziasmat publicul dar și Alexander Szemlak, în vârstă de 86 de ani care a interpretat Imnul Regal al României și melodia „Țărăncuță”.

Felician Pop și-a lansat cartea „Turn desfrunzit” și a prezentat revista „Forbes Tourism Satu Mare”, invitându-i pe cei de față să viziteze unul dintre cel mai interesante județe din România, Satu Mare.
Din partea Consiliului Județean au fost acordate zece diplome de excelență membrilor clubului, pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea relațiilor româno-poloneze.

„Satu Mare este un județ care a rămas în inima mea. Aș dori ca la cea de-a patra ediție a întâlnirii noastre, care va avea loc la Cracovia în septembrie 2015, domnul președinte Adrian Ștef să fie invitatul nostru de onoare. Am fost pur și simplu emoționat când am văzut că un președinte de Consiliu Județean, acordă atâta atenție unor astfel de activități”, a declarat președintele clubului, Michal Sowa.

„Noi toți de aici, iubim foarte mult România, de fapt, suntem niște polonezi pe care îi adună tocmai această iubire, și am fi fericiți dacă am putea contribui la crearea unor legături de cooperare turistică și economică între Satu Mare și Cracovia și chiar a unei înfrățiri. Ne-ați adus multe daruri de pe la voi dar cel mai important pentru noi este Tricolorul Românesc pe care îl privim cu iubire și respect!” a adăugat Monica Stefanczik.

Cei peste 100 de participanți au putut degusta din produsele tradiționale aduse de sătmăreni, iar cei care încă nu au fost la Satu Mare, au promis că vor veni cât se poate de repede.

A fost o manifestare de mare încărcătură emoțională, de prețuire și iubire față de România, iar multe melodii, sala le-a cântat împreună cu cei de pe scenă.
Manifestarea s-a încheiat cu o mare horă, iar Alexander Szemlak a cântat „Hora Unirii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.