Klara Markus, născută în Carei, a supravieţuit la Auschwitz salvată de o pană de gaz

Klara Markus

Klara Markus a scăpat cu viaţă din lagărul de exterminare de la Auschwitz pentru că nemţii au rămas fără gaz. Dar femeia şi-a pierdut familia şi toţi prietenii în lagăr. Cu ultimele puteri, la sfârșitul războiului, s-a întors pe jos în România, unde a luat viaţa de la capăt.

În câteva zile, în data de 31 decembrie, Klara Markus își va sărbători ziua de naștere. Va împlini 101 ani. În prezent, bătrâna doamnă trăiește în Sighetu Marmației (județul Maramureș).

Klara Markus s-a născut în data de 31 decembrie 1913, la Carei (judeţul Satu Mare). Mama Klari, cum îi spun toţi cunoscuţii, provine dintr-o familie săracă de evrei. Pentru a-i da o educaţie aleasă, mama ei a înscris-o la Liceul de Fete din Sighet. După absolvirea liceului, tânăra pe atunci Klara Schongut s-a întors la Carei.

În august 1942, tânăra a fost dusă într-un ghetou pentru evrei din Budapesta (Ungaria), unde a lucrat într-o fabrică de umbrele. Klara a stat în ghetoul din Budapesta timp de doi ani, după care naziștii au dus-o, împreună cu alți evrei, în lagărele de concentrare. După un drum care a durat o lună, femeia a ajuns la Dachau pe 20 octombrie 1944, iar o săptămână mai târziu a fost transferată la Ravensbruck, un cunoscut lagăr pentru femei. La scurt timp, a fost mutată la Auschwitz.

Cu puțin timp înainte ca lagărul de la Auschwitz să fie eliberat (în ianuarie 1945), Klara a fost trimisă în camera de gazare. Ca printr-o minune, când au vrut să dea drumul la gaz gardienii au constatat că au rămas fără. Astfel, Klara împreună cu un grup de femei a scăpat de cumplita moarte.
În cele din urmă a reușit să evadeze de la Auschwitz și s-a întors în România. Și-a refăcut viața după ce l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Andrei Markus.

Pe 31 decembrie 2014 Klara Markus va împlini 101 ani. Cu această ocazie prefectul județului Maramureș, Anton Rohian, i-a făcut o vizită și i-a dăruit un buchet de flori, o sticlă de șampanie și o diplomă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.