Parteneriat între Școala „Bălcescu-Petofi” și cea din Biserica Albă (Ucraina)

Parteneriat1

Parteneriat2

În cadrul relațiilor de cooperare transfrontalieră româno – ucrainene, vineri, 5 decembrie, la Școala gimnazială „Bălcescu-Petofi” din Satu Mare a fost semnat Parteneriatul educațional între școaal gazdă și cea de grad I-III din Biserica Albă (regiunea Zakarpatia, Ucraina).

Școala din Ucraina este una cu predare în limba română, defapt, așezarea este locuită în proporție de 98 %, de români.

La manifestare a participat și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, care a reliefat buna tradiție a relațiilor sătmărenilor cu românii din Ucraina, și a propus dezvoltarea mai multor parteneriate care să fie în folosul ambelor părți.

Delegația din Ucraina a fost alcătuită din Mihai Clementiev, directorul școlii, Maria Mihali, director adjunct, profesoara Natalia Kelemen Popșa și Elena Popovici, directoarea grădiniței.

Partea românească a fost reprezentată de Ionel Iluțiu, directorul Școlii „Bălcescu-Petofi”, Ecaterina Laszka, director adjunct, Robert Laszlo, directorul CJCPCT, Felician Pop, consilier al președintelui CJ și Liuba Horvat, șef secție la Muzeul Județean.

Parteneriatul semnat cu acest prilej prevede dezvoltarea unor relații educaționale și culturale, schimburi de elevi, excursii tematice, etc.

Directorul Mihai Clementiev a mulțumit gazdelor pentru călduroasa primire și și-a exprimat speranța că în viitor, cele două școli vor avea un program comun, consistent și interesant.

În final, elevii școlii au susținut un frumos program artistic, de melodii patriotice și colinde.
Și pentru că era și ajunul Sfântului Nicolae, președintele Adrian Ștef a împărțit copiilor, cadouri.
Având în vedere faptul că a doua zi, un grup de 70 de elevi urmau să facă o excursie în județul Satu Mare, președintele Ștef i-a „premiat” pentru această inițiativă și pe aceștia, cu frumoase cadouri.
„Mă bucur că ați ales să faceți o excursie în județul vostru de baștină. Sunt multe lucruri fabuloase pe care le veți vedea și vreau să vă felicit pentru această inițiativă, pe care am dori să o extindem la nivelul tuturor școlilor din județ”, a declarat Ștef.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.