Ce impozite pe clădiri vor plăti firmele? Noul Cod fiscal 2015

Impozite

Cotele de impozit pentru clădirile deținute de firme nu vor fi diferite de cele actuale, cu excepția anumitor situații. Concret, în comunicatul MFP se menționează că pentru persoanele juridice cota impozitului pe clădiri va fi: 0,1% pentru clădirile rezidențiale; între 0,25-1,50% pentru clădirile nerezidențiale; între 5%-10% pentru clădirile a căror valoare nu a fost actualizată în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referință.

În ceea ce privește impozitul pentru clădirile nerezidențiale, cota este aceeași cu cea aplicată în prezent. Mai exact, în Codul fiscal, aflat în vigoare, se menționează că impozitul se stabilește prin hotărâre a consiliului local și poate fi cuprinsă între 0,25% și 1,50% inclusiv.

În schimb, impozitul aplicat clădirilor care nu au fost reevaluate ar putea să scadă, după cum se arată în documentul de presă. Astfel, reglementările propuse de Ministerul Finanțelor stabilesc o cotă de 5%-10% pentru clădirile a căror valoare nu a fost actualizată în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referință. Noua valoare este mai mică decât cea aplicabilă în prezent, de 10% și 20%.

Codul fiscal mai prevede pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani anteriori anului fiscal de referință o cotă de impozitare de 30% și 40%, care însă nu se regăseste în comunicatul transmis de Finanțe.

Mai mult decat atât, pentru determinarea impozitului pe clădirile deținute de firme, se va elimina obligativitatea de înregistrare în contabilitate a valorii rezultate din rapoartele de evaluare ale clădirilor, menționeaza MFP.

Astfel, valoarea impozabilă va fi, dupa caz: ultima valoare impozabilă înregistrată în evidențele organului fiscal; valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării; valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în cursul anului fiscal anterior; valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în cursul anului fiscal anterior.

De asemenea, Noul Cod fiscal menține valoarea reevaluată la impunerea clădirilor rezidențiale proprietate a persoanelor juridice și nu valoarea impozabilă determinată pe baza tipului clădirii, rangului și zonei localității, explică MFP.

Motivele acestei decizii sunt reprezentate de faptul că, pe termen lung, valoarea de piață trebuie generalizată atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, în funcție de destinația clădirii, iar în prezent, persoanele juridice utilizează o valoare reevaluată și orice altă metodă de determinare a bazei impozabile ar reprezenta un regres față de ipoteza anterioară, motivează Finanțele.
În ceea ce privește valoarea clădirilor care se impozitează în prezent, Codul fiscal stabilește ca în cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii. Aceasta este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii, conform prevederilor legale în vigoare.
În cazul unei clădiri a cărei valoare a fost recuperată integral pe calea amortizării, valoarea impozabilă se reduce, potrivit reglementărilor în vigoare, cu 15%.

Dacă imobilul a fost reevaluat, conform reglementărilor contabile, valoarea impozabilă a acestuia este valoarea contabilă rezultată în urma reevaluării, înregistrată ca atare în contabilitatea proprietarului – persoană juridică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.