„Agresivitatea-forță sau slăbiciune?”

prevenire1

prevenire2

Joi, 20 noiembrie, la Colegiul Tehnic „UNIO-Traian Vuia” a avut loc prima întâlnire din cadrul proiectului partenerial „Agresivitatea-forță sau slăbiciune?” iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare în parteneriat cu instituţia de învăţământ.

Proiectul vizează organizarea a patru întâlniri cu elevii colegiului susţinute de poliţişti, urmărind cunoaşterea şi înţelegerea agresivităţii umane normale şi patologice, a formelor de manifestare a acesteia, a cauzelor ce conduc la un nivel crescut de agresivitate, dar şi a unor modalităţi de control al conduitelor agresive.

Prima întâlnire din cadrul proiectului a fost susţinută de inspector de poliţie Felicia Hrihorişan, ofiţer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Peste 50 de persoane, elevi şi cadre didactice au participat la această activitate, împreună cu directorul unităţii de învăţământ, prof. Vlaicu Popescu.

A fost prezentat proiectul, scopul şi obiectivele acestuia, fiind realizată şi o definire a agresivităţii, a raportului dintre agresivitate şi violenţă şi o descriere a formelor de manifestare a acestora. Astfel, elevii au aflat că agresivitatea este intrinsecă fiinţei umane, necesară supravieţuirii oricărei specii, normală în anumite situaţii şi în anumite forme de manifestare.

Violenţa a fost definită ca o manifestare exterioară, îndreptată împotriva altora, asociată sau nu cu impulsurile agresive. Violenţa îmbracă adeseori forma unor infracţiuni, de la violenţe psihice (hărţuire, şantaj) la violenţe verbale (ameninţare) sau fizice (omor, vătămări corporale).

Întâlnirea a fost interesantă prin interactivitatea ei, elevii fiind dispuşi să-şi recunoască propriile tendinţe agresive, manifestate în exterior sau acumulate sub forma unor tensiuni interne, uneori gata să explodeze la provocări fizice sau verbale, dovedindu-se totodată şi buni observatori ai conduitelor agresive a celor din jur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.